isotroop

Een isotroop materiaal heeft in alle richtingen dezelfde eigenschappen. Metalen zijn in het algemeen isotroop. Hout is niet isotroop. 

Een isotrope spanningstoestand houdt in: alle schuifspanningen zijn gelijk aan nul, ongeacht de oriŽntatie van de beschouwde vlakjes en alle normaalspanningen in dat punt hebben dezelfde waarde. In vloeistoffen kan geen schuifspanning heersen en is de spanning dus altijd isotroop.

Als een materiaal niet isotroop is, zoals hout, wordt het anisotroop genoemd. Wanneer tijdens het persen van ferriet (met een werkstof waardoor het magnetisch kan blijven) een magnetisch veld wordt aangelegd, dan wordt de magneet voorgericht en is anisotroop. Worden de magneten niet in een magnetisch veld gericht dan zijn ze isotroop; deze magneten kunnen in een later stadium in elke richting gemagnetiseerd worden. 

Composietmaterialen hebben verschillende eigenschappen in verschillende richtingen en zijn  daarmee anisotroop. De eigenschappen worden voornamelijk beÔnvloed door de laminaatopbouw en door de gebruikte matrix- en vezelmaterialen.
Bij isotropie van kunststoffen spelen de schuifspanning, de elasticiteitsmodulus E, de glijmodulus of afschuivingsmodulus G en de poissonverhouding of dwarscontractiecoŽfficiŽnt  mu een rol.

Met dank aan de TU Delft, Goudsmit Magnetics en CompositesNL.

Eng. isotropic