drevel

Ook: drijver. Een drevel is een stalen, in een punt lopende pen die gebruikt wordt om de kop van een spijker net in of onder het hout te drijven (slaan). De punt van de drevel heeft een holte die bij voorkeur precies op of juist over de spijker moet passen, om uitglijden te vermijden en voor een goede slagverdeling. De foto rechts toont drie modellen van Stanley met een punt van 2,4 mm (rood), 1,6 mm (zwart) en 0,8 mm (geel). 

Door op de slagzijde van de drevel te slaan wordt de spijker wat verder in het hout geslagen zonder het hout met de hamerkop te beschadigen: er komt geen hamerkopafdruk in het hout. 

Er is ook een combimodel spijkertrekker en drevel van Baptist met een dreveldiameter ("holtediameter") van 5 mm.
Een drevel zonder holte in de punt maakt, door de harde punt, een klein gaatje in de nagelkop waardoor de drevel minder snel uitglijdt bij het drijven.
De drevel met een fijne punt wordt ook wel eens toegepast om in hout een gaatje te maken zodat de nagel beter hecht (de drevel gebruikt als priem).


drevels met verschillende punten voor bijvoorbeeld verschillende nagelkoppen (stanley via manutan):


een drevel met een klauw om  spijkers te verwijderen (baptist):


De term drevel is een afleiding van het werkwoord drijven (voortstuwen), met het achtervoegsel -el dat vaak voor gereedschappen en voorwerpen wordt gebruikt; bron Etymologiebank.

Zie ook verdrinken (drevelen).

Eng. nail punch, nail set