dampdoorlatende folie, dampopen folie

Een dampdoorlatende folie heeft een tweeledig doel:
- zorgt ervoor dat vocht van binnenuit de constructie (dak, gevel) de constructie uit kan (naar buiten)
- is waterkerend zodat vocht van buitenaf niet via de folie naar binnen kan (regen en stuifsneeuw stuiten op de folie).

Waarom is een dampdoorlatende folie nodig? 
Hoewel een luchtdicht gebouw bij nieuwbouw zo goed als norm is, zullen dak en gevel vaak nooit voor 100% luchtdicht zijn. Door kieren en langs dakvoorvoeren e.d. kan vocht in de constructie komen. Waterdamp moet uit de constructie afgevoerd worden omdat de damp anders kan condenseren (tegen de koudere delen van de constructie), waardoor isolatie en andere materialen nat worden, minder goed isoleren, hout gaat rotten, ijzer gaat roesten en schimmels ontstaan.

Opmerkingen
- Een dampopen folie laat meer vocht door dan een dampdoorlatende folie en "ademt" daardoor beter. Dit kan van belang zijn bij vochtige ruimtes zoals badkamers, mits de waterdamp die door de folie is getreden de buitenlucht kan bereiken zonder andere bouwdelen ongewenst vochtig te maken.  
- De dampdoorlatende folie werkt meestal door piepkleine perforaties en wordt aangebracht tussen de dakbedekking of gevelbekleding en de isolatielaag.
- Er zijn speciale dampopen folies voor gebouwen met een kleine dakhelling, omdat deze folies op die plaats meer te lijden hebben onder slechte weersomstandigheden (regen, hagel, sneeuw kan bij een flauwe helling gemakkelijker onder de dakpannen komen).

Dampdoorlatende en dampremmende folie
Dampdoorlatende folies bevinden zich aan de buitenkant van de constructie (de zogenoemde koude zijde van de constructie), in tegenstelling met de dampremmende folies (dampschermen) die zich aan de warme zijde van de constructie bevinden. Dampopen folies laten de constructie "ademen" waardoor waterdamp naar buiten kan, zonder dat er water naar binnen komt.

Let op bij isolatie van dak of muur (zie de afbeelding verderop):

Voor toepassing van allerlei technische bouwfolies zoals dampschermen (warme zijde isolatie), dampopen folies (onderdak- en gevelmembramen aan koude zijde isolatie) e.d., zie de Foliewijzer van MG Meuwissen Gerritsen.

ligging van dampdoorlatende en dampremmende folies (
mg meuwissen gerritsen):

koude zijde: dampdoorlatende folie (dampopen: waterkerend en dampdoorlatend)
warme zijde: dampremmende folie (dampscherm: waterkerend Ún dampkerend)dampfolies komen voor bij dak, gevel, wand en vloer; zie de foliewijzer van mg meuwissen gerritsen:


Er zijn vele soorten dampdoorlatende folies (dampopen folies en dampremmend die nog enigszins damp doorlaten, zie bij dampscherm)

Documentatie van een paar dampopen folies
- Dampopen folie Polytex (van MG Meuwissen Gerritsen)

- Dampopen folie Tyvek Pro (van MG Meuwissen Gerritsen)


Zie ook dampopen bouwen.