broodjesvloer, combinatievloer

1. Ook: balken- en broodjesvloer, PS-isolatievloer, Stalton-vloer, vaak combinatievloer. Een broodjesvloer is een systeemvloer die bestaat uit prefab voorgespannen betonnen liggers met daartussen meestal polystyreen vulblokken (warmte-isolatie) en is voorzien van een druklaag (grindbeton). 
De verschillende benamingen voor dit type systeemvloer verwijzen naar verschillende technieken of methoden. Combinatievloeren worden ook als renovatievloer toegepast (meer typen, zie renovatievloer).

De combinatievloer is speciaal ontwikkeld als warmte-isolerende beganegrondvloer voor de woningbouw. De maximale overspanning is 6 Ó 7 m. De betonnen liggertjes moeten hart-op-hart ca. 60 cm van elkaar liggen en constructief ondersteund worden. Door de standaardmaten van de vulblokken zijn variaties in de breedte niet handig, omdat de vulblokken verzaagd moeten worden. Sparingen t.b.v. kruipluik e.d. zijn mogelijk.

De vulblokken ("broodjes") zijn van lichtbetonpolystyreen (EPS) of (vroeger) gebakken klei (foto's hieronder), d.w.z. goedkope, eenvoudige, handzame, lichtgewicht broodjes. De ge´soleerde polystyreen combinatievloer is geschikt voor toepassing boven kruipruimten. Voor toepassing boven kelders of voor verdiepingen wordt de uitvoering met vulelementen van lichtbeton of gebakken klei toegepast. Voordeel van de variant met gebakken klei is dat deze gemakkelijk gepleisterd kan worden.
De warmteweerstand (Rc-waarde) varieert van 2,5 tot 6,5 afhankelijk van de soort en de dikte van de broodjes. Ook ravelen zijn mogelijk. 

Op de broodjesvloer wordt een bouwstaalmat gelegd die als wapening dient voor het daarop te storten beton (de druklaag), tot minimaal 40 mm boven het polystyreen reiken (bij model PS200, bij model PS210 is het minimaal 50 mm). Denk aan het extra gewicht dat op de muren drukt waarin de balken gelegd/gestoken worden (8 tot 10 cm oplegging). Resultaat is een dragende vloer.

Voordelen van de broodjesvloer
- Snel te leveren (producten in voorraad).
- Zonder kraan te leggen bij korte overspanningen (gewicht balken ca. 30 kg per meter).
- Betrekkelijk eenvoudige en snelle montage.
- Monoliet af te storten vloer en daardoor minder kans op scheurvorming bij harde vloerafwerking.
- Sparingen eenvoudig aan te brengen (maar alleen als die tussen de balken zijn te realiseren!).
- Betrekkelijk geringe dikte (210 mm excl. druklaag en excl. onderuitstekende isolatielaag; incl isolatielaag en druklaag ca. 350 mm).
- Geschikt voor uitbouw bestaand gebouw, renovatie en nieuwbouw.

Nadelen van de broodjesvloer
- Overspanningen tot 6 Ó 7 m mogelijk; aanbevolen wordt 5,5 m als maximum aan te nemen, tenzij er sprake is van geringe belastingen.
- Let op bij hogere lijnlasten, als die vooral buiten de T-balk gesteund worden. Wel is lastspreiding mogelijk door twee T-balken of meer vrijwel naast elkaar te leggen waardoor op die plaats een hogere lijnlast gedragen kan worden (afbeelding en voorbeeldberekening).
- Let op bij hogere puntlasten op het dunne betondeel van de broodjesvloer.
- Foutkans wat groter dan bij kanaalplaatvloeren en ribbenvloeren (door het leggen van balken en broodjes; er kan meer mis gaan; er kan meer beschadigd raken).

Kenmerken van kanaalplaatvloer, ribbenvloer, broodjesvloer, breedplaatvloer
Een groot aantal aspecten van kanaalplaatvloer, ribbenvloer, broodjesvloer, breedplaatvloer (met dank aan Olbecon Vloeren, Havebo Vloeren, Dycore en VBI; klik op de afbeelding voor het Excel-sheet)


De term combinatievloer duidt op de combinatie van omgekeerde betonnen T-balken en broodjes van polystyreen (EPS) of lichter beton of keramiek.
Let op: soms wordt met de term combinatievloer bedoeld dat de broodjes niet van polystyreen zijn; de variant met EPS wordt dan PS-isolatievloer genoemd.

Voor het configureren van bijvoorbeeld een PS-isolatievloer of PS-combinatievloer zie o.m. de Vloerselector van VBI.

broodjes van polystyreen

broodjesvloer met polystyreen, druklaag , wapening, werkende breedte, hoogte balk+druklaag (vbi): 


broodjesvloer met polystyreen, belasting  (draagvermogen) en toelaatbare overspanning bij belasting van 175-500 kg/m2 (1,75-5,0 kN/m2) met lichte, gemiddelde of zware wapening van de liggers;
klik voor groter (vbi):


schema broodjesvloer met polystyreen; klik voor groter (a. jansen bv):


broodjesvloer,
polystyreen broodjes tussen de betonnen t-balken (nog zonder wapening op de broodjesvloer:


broodjesvloer, storten druklaag vanuit truckmixer met slang (havebo-vloeren):


broodjesvloer, lastspreiding bij vloeren met vulblokken van polystyreen door twee of meer liggers naast elkaar te leggen (
vbi):broodjes van lichtbeton

broodjesvloer:
(licht) betonnen broodjes (foto joostdevree):


broodjesvloer,
stalton-vloer, keramisch en beton (ploegsteert):staltonpanelen

broodjesvloer, vloer van staltonpanelen, keramisch en beton (ploegsteert):


De voorbeelden hierboven tonen: 
- broodjes van polystyreen
- broodjes van beton
- broodjes van gebakken klei (Stalton-vloer en Staltonpaneel; "staltonpanelen zijn geprefabriceerde vloersystemen bestaande uit naast elkaar geplaatste, voorgespannen, zelfdragende betongewelven").

Bij de ribcassettevloer bestaat de bovenzijde van het basiselement uit voorgespannen beton met zijribben en de onderzijde van polystyreen is.

Documentatie
- Een groot aantal aspecten van kanaalplaatvloer, ribbenvloer, broodjesvloer, breedplaatvloer (met dank aan Havebo Vloeren en Olbecon Vloeren)

- PS-isolatievloer 200-210 met polystyreen broodjes (van VBI)

- PS-combinatievloer met lichtbetonnen broodjes (van VBI)

- Voorbeeldberekening Frep e.d. bij meer T-liggers naast elkaar (van VBI)

- Instructie "Veilig hijsen met hijsankers" (van VBI)

- Olbecon betonconstructies (kanaalplaatvloeren, ribbenvloeren, combinatievloeren, breedplaatvloeren, wanden, kolommen)


Verg. breedplaatvloer en kanaalplaatvloer, die ook toegepast worden voor verdiepingvloeren.
Zie eventueel appartementenvloer.

Afbeeldingen o.m. A. Jansen bv, Ploegsteert steenbakkerijen (de Stalton-vloer) en Vinckier (Stalton-vloer, Staltonpanelen). 
Zie ook bijvoorbeeld de leveranciersindex op NBD.

Eng. beam and pot floor (holle broodjes van beton of keramiek), beam and block floor (massieve broodjes van beton of van polystyreen), beam and EPS floor (broodjes van polystyreen)


2. Een spaanplaat ondervloer voor parket wordt ook een broodjesvloer genoemd. Deze broodjesvloer ligt diagonaal onder de plankenvloer (foto onder).