home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


veer, messing en veer, groeven

 

veer

1. De veer is het langwerpige uitstekende deel van een plank en wordt toegepast bij een veer-en-groefverbinding (zie messing en groef). De veer kan ook op zowel de lange zijde als de kopse kant van de plank voorkomen.


locatie van messing, mes, tong, veer en groef, ploeg in bijvoorbeeld veer en groef e.d. (ron currie): 


Eng. tongue


2. Een veer is een hulpstuk dat toegepast wordt om de twee groeven van lange bouwelementen aan elkaar te verbinden. Een veer is bijvoorbeeld het (hard)houten latje dat bij vloerdelen aan elkaar verbindt of dat bij prefab sandwichpanelen (dakplaten, dakelementen) als "messing" (van messing en groef ofwel veer-en-groef) gebruikt wordt. 

Het doel van de veer kan meerledig zijn: 
- om planken of panelen aan elkaar te verbinden (om een stijver vloer of dak te verkrijgen)
- om stofdoorslag te voorkomen (naar de onderliggende ruimte)
- (enigszins) om kromtrekken van de verbonden planken tegen te gaan.


18e eeuwse vloer, de planken werden aan beide zijden voorzien van een groef, waarin de veer werd geplaatst (cultureel erfgoed):


Eng. tongue


3. Een veer is een flexibel, meestal metalen spiraalvormig hulpmiddel dat ingedrukt en uitgetrokken kan worden. Een veer dient om iets te kunnen laten bewegen binnen bepaalde grenzen, denk aan een veertje in een balpen. Een veer wordt ook vaak toegepast als demper.
Als een veer te ver wordt uitgetrokken verliest hij zijn veerkracht.


spiraalveer:


Zie bijvoorbeeld deurdranger, tuned mass damper.

Eng. spring


4. Ook: pont, veerpont. Een veer is een vaartuig dat een reguliere verbinding onderhoudt. Een pont of veerpont is vaak een wat kleiner vaartuig.