home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


stelkozijn

 

stelkozijn

Een stelkozijn is een raamwerk dat tijdens het metselen in de muuropening wordt aangebracht en waartegen men later, in de afbouwfase, het montagekozijn (het eigenlijke kozijn) plaatst. Een stelkozijn is meestal van hout, soms van kunststof. Stalen stelkozijnen kunnen theoretisch koudebruggen vormen.

Belangrijk voordeel van goede stelkozijnen is dat de werkelijke kozijnen pas aan het eind van het bouwtraject worden geplaatst en de kans op beschadiging daarmee zo klein mogelijk is: de echte kozijnen blijven krasvrij. Aluminium kozijnen worden vaak aangetast door vers gips, metselspecie en beton, dus zo laat mogelijk plaatsen van deze echte kozijnen is zeer belangrijk.
Ander voordeel: door tijdelijk gebruik te maken van een speciale waterdichte maar lichtdoorlatende folie is de binnenruimte al vroeg in het traject regen- en winddicht.

Een stelkozijnband tussen (stel)kozijn en kalkzandsteen of betonnen spouwblad kan voor een goede luchtdichtheid zorgen (bijvoorbeeld Celdex EPDM Stelkozijnband).

Er zijn stelkozijnen voor nieuwbouw en voor renovatie.

In Nederland wordt meestal een stelkozijn gebruikt, maar soms fungeert het buitenspouwblad als stelkozijn: een kozijn zonder aanslag is een kozijnprofiel dat van binnenuit tegen de buitenmuur geplaatst wordt; de binnenkant van de buitenmuur dient hierbij als stelkozijn (met dank aan Kozijnenbestellen.com; afbeelding).


plaats van het houten stelkozijn met spouwlat, aanslag met rubber, geïsoleerd kozijnprofiel; de spouwlat verbindt de spouwbladen en het stelkozijn;
klik voor groter (isolatie even weggelaten; kozijnenbestellen.com):


plaats van het houten stelkozijn (zwetsloot kunststof kozijnen fabriek):


kunststof stelkozijn (recystel):


kunststof stelkozijn voor houtskeletbouw (hsb) (recystel):


i.v.m. luchtdichtheid wordt een schuimband aangebracht (celdex):


kozijn zonder aanslag d.w.z. de
buitenmuur fungeert als stelkozijn
een kozijn zonder aanslag is een kozijnprofiel dat van binnenuit tegen de buitenmuur geplaatst wordt; de binnenkant van de buitenmuur dient hierbij als stelkozijn;
klik voor groter (kozijnenbestellen.com):


Verg. steldorpel, stelnok, stelprofiel en spouwlat.

Eng. buck