home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


poroton, porotonsteen

 

poroton, porotonsteen

Porotonstenen zijn poreuze bakstenen verkregen door bakken van een mengsel van klei en polystyreenbolletjes. Bij het bakken verbrandt het polystyreen en laat poriën achter.
De volumieke massa is vrij laag: 600 tot 800 kg/m3. De Rc-waarde van varianten met isolatiemateriaal kan zelfs 7,7 m2K/W zijn, wat voldoet aan de standaard voor een passiefhuis (Passivhaus, Rc van 7-10 m2K/W). Deze stenen zijn voorzien van hol-en-dol om goed in elkaar te grijpen.

Poroton staat voor het Duitse "porosierter Ton" steen, d.w.z. poreuze kleisteen. Het is geen echte merknaam maar een soortnaam. Kenmerkend voor poroton zijn de zeer grote formaten, zie bijvoorbeeld JuWö

Er bestaat ook poroton met in de perforaties polystyreen, voor een betere isolatie.
De JUWÖ SSL (SchallSchutzLager) MZ65 in de wand dikte van 49 cm heeft een U-waarde van 0,13 W/m2K, dus een Rc-waarde van ca. 7,7 m2K/W. Gegevens van deze steen: lxbxh= 248x490x249 mm; gewicht 16,6 kg/stuk; 16 stuks per m2 muur. 
Andere varianten hebben een iets hogere U-waarde, een ander gewicht enz. Er kan bij bijvoorbeeld JuWö dus ook op gewichtsklasse worden geselecteerd.

Documentatie
- Brochure / Produkliste 2019 Poroton Juwö (in het Duits, maar heel veel info!)


belangrijke kenmerken van poroton (juwö):Met dank aan Kees Wonink, Juwö Poroton Werke, E-Konstrukt, Tegelcentrum (Schelfhout).

Zie ook Wienerberger Binnenmuursteen (metselblokken Poriso en Porotherm PM20 e.d.).