home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


negge

 

negge

1. De negge is de scherpe kant (rand) van een voorwerp.


2. Ook: neg, egge, eg. De negge is de zijkant (dagkant) van de muuropening aan de buitenzijde van een deur- of raamkozijnZie dagkant en eventueel afschuining.

De negmaat of neggemaat is de afstand van voorkant kozijn tot voorkant gevel, dus de diepte van het kozijn ten opzichte van de gevel.

De neggesteen is de steen (baksteen, natuurstenen blok e.d.) in de negge, dus in de zijkant van de raamopening of deuropening. Vroeger werd wel eens het bouwjaar in de neggestenen gehakt (bijvoorbeeld de eeuw "17" aan de linkerkant van het raam en het jaartal "25" aan de rechterkant). Na sloop van een pand werden (en worden) de neggestenen, ook die met een jaartal, hergebruikt bij (jongere) panden; dat jaartal is dus als enige aanwijzing voor de ouderdom niet voldoende.verlopende neggen als karakteristiek van de amsterdamse school, spaarndammer plantsoen, amsterdam
(uit "500 jaar houten kozijnen" van nederlandse branchevereniging voor de timmerindustrie nbvt):


Zie eventueel inspringend en uitspringend.

Eng. reveal


3. De negge is de afstand van de buitenkant van het metselwerk tot de voorzijde van het kozijn. De eerste foto onder laat een situatie zien waarbij de negge aan de linkerzijde van het kozijn verschillend is van die van de rechterzijde. Fraai is het natuurlijk als een diepe robuuste negge van hetzelfde metselwerk is als de gevel (zoals hier).


links en boven zijn  verschillende neggen, boven afgeschuind; klik voor groter (steenzagerij deko):


verschillende neggen, ontwerp grotiusplaats den haag; klik voor groter (cie.):


Zie ook kantelaaf.

Eng. afgeschuinde negge is splay