home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


mansardedak

 

mansardedak, mansardekap

Ook, soms: Frans dak, gebroken dak. Een mansardekap of mansardedak is een dakvorm waarbij het onderste deel van het zadeldak of schilddak steiler is dan het bovenste deel, waardoor een geknikte vorm ontstaat.

De naam mansardedak is afgeleid van de 17e-eeuwse Franse architect Francois Mansart, hoewel dit type dak al eerder werd toegepast; bijvoorbeeld de Franse architect Pierre Lescot heeft de mansardekap al een eeuw eerder gebruikt. De mansardekap werd vanaf de tweede helft van de 19e eeuw veelvuldig toegepast bij woningen ter verkrijging van een grotere verdieping in vergelijking met een zadeldak. 

Architecten gaan de mansardekap weer waarderen, omdat het een landelijke uitstraling heeft terwijl er inwendig toch zeer veel ruimte is. Er zijn lange tijd door de een of andere architectonische abberatie veel te kleine woningen gebouwd met lessenaarsdaken en ook zadeldaken met een dakvoet die nauwelijks twee meter boven het maaiveld ligt. Met een hedendaagse mansardekap heb je een ruime én sympathiek ogende woning


hedendaagse woning met een mansardekap:


prefab mansardekap, in de knik is geen ondersteuning nodig, strakke vorm, goede isolatie mogelijk, zowel nieuwbouw als renovatie (eemshout):


interieur van een (oude) mansardekap (meer ruimte dan bij een zadeldak):


Zie ook dakvormen, knikpan.

Eng. gambrel, dutch gambrel, mansard roof; 
Du. das Mansarddach (in Oostenrijk ook Mansardendach);
Fr. mansarde, comble à la Mansart,
comble en mansarde, toit brisé ("gebroken dak"), comble brisé ("gebroken kap")