home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


keerbeitel

 

keerbeitel

Een keerbeitel is een stalen plaat ter breedte van de schaafbeitel welke hierop met een schroef aan de snijzijde is vastgeklemd. De keerbeitel heeft tot taak de houten spaan die door de beitel is losgesneden te keren of te breken. De spaan krijgt daardoor zijn typische vorm welke we "de krul" noemen. Om dit te bereiken kan de keerbeitel aan de onderzijde enigszins bol zijn. 


In de breedte moet de keerbeitel naadloos aansluiten op de schaafbeitel. Is dit niet het geval dan dringen spanen tussen schaaf- en keerbeitel en raakt de schaaf verstopt. De schaafbeitel met opgeklemde keerbeitel wordt door een spie vastgezet in het blok van de schaaf.
De plaats van de keerbeitel is op de afbeelding boven te zien. De linker afbeelding hieronder toont een Stanley schaafbeitel met keerbeitel, "van verchroomd koolstaal voor langdurige scherpte en voor een juiste instelling bij het slijpen (25 graden)". De foto rechtsonder geeft de Lie-Nielsen schaaf- en keerbeitel, voor plaatsing in een bakschaaf. "Een belangrijke functie van een keerbeitel is de stabiliteit van de beitel bewaren, maar keerbeitels in metalen schaven zijn vaak (te) dun. Lie-Nielsen heeft daarom deze dikke keerbeitel ontworpen, die de stabiliteit van de beitel wl waarborgt."  

 


Met dank aan Piet Hoekman bouwkundig advies, Stanley en Baptist.