home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


kalkmortel

 

kalkmortel

Kalkmortels zijn mortels die bestaan uit kalk (steenkalk of schelpkalk) en metselzand, dus zonder toevoegingen van bijvoorbeeld cement, voornamelijk toegepast als metselwerk en voegwerk. Kalkmortels zijn elastischer dan gewone mortels en gaan lang mee. Een indirect milieueffect is dat kalkmortels afbikbaar zijn zodat metselbakstenen na sloop opnieuw gebruikt kunnen worden.
Voor duurzaam metsel- en voegwerk is het noodzakelijk een mortel te gebruiken die qua eigenschappen zo optimaal mogelijk aansluit bij de eigenschappen van de te verwerken steensoort en het toepassingsgebied. Een goede balans tussen elasticiteit, dichtheid, druksterkte, scheurhersellend en vochtregulerend vermogen en zuur/zout bestendigheid van de mortel is essentieel voor een lange levensduur van het totale metselwerk. Kalkmortels staan met een groot aantal van die eigenschappen weer in de aandacht, en niet alleen bij restauraties ("gebruik voor herstel passend materiaal"). Gebruik van schelpkalk bij een met schelpkalkmortel gemetseld gebouw is zeer aan te bevelen omdat cementmortel harder en dampdichter is dan baksteen. Bij cementmortel is de kans groot dat de steen wordt aangetast of de cementvoeg "eruit knapt". 
Een klein nadeel van een kalkmortel is dat deze wat langer moet drogen en (net als een cementmortel) regenvrij moet worden aangebracht.

Eigenschappen van verschillende soorten mortel uit de brochure Voegwerk van Monumentenwacht Vlaanderen.


toepassing van schelpkalkmortel (schelpkalkmortels):


Documentatie
- Brochure "Het gebruik van kalkmortel" (van Cultureel Erfgoed)

- Kalkboek. Het gebruik van kalk als bindmiddel voor metsel- en voegmortels in verleden en heden (Koen van Balen, Bert van Bommel, Rob van Hees, Michiel van Hunen, Jeroen van Rhijn en Matth van Rooden) 


Eng. lime mortar