home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


kabelnetgevel

 

kabelnetgevel

Een kabelnetgevel is meestal een glazen vliesgevel waarbij een net van kabels de constructieve functie vertegenwoordigt. Waar kleinere glasgevels zonder kabelnetwerk als "drager" kunnen, hebben omvangrijke glazen wanden een netwerk van kabels nodig. De horizontale en verticale kabels zijn op de kruispunten aan elkaar en aan de glaspanelen bevestigd. Een kracht op de glazen wand wordt op de knooppunten doorgegeven aan de kabels. Het geheel van glazen panelen, sluitrubbers, kabels, knooppunten van de glaspanelen / knooppunten van de kabels en de voorspanning moet ook bij hoge windbelasting veilig zijn voor de bezoeker/bewoner en de voorbijganger. Het ontwerp en de bouw van een kabelnetgevel is een gespecialiseerd en complex proces.
Een kabelnetgevel is een voorbeeld van structural glazing.

Aspecten en aandachtspunten bij kabelnetgevels
- de transparantie van de glazen wand (veel licht, maar vooral het bijzondere uiterlijk)
- het netwerk van kabels (de kabels worden "voorgespannen" op locatie; de kabels zijn niet strak vastgezet in de knopen; bevestigingen aan glazen wand en aan meestal betonnen wand/vloer/dak)
- de windbelasting (vaak is er een horizontale vervorming mogelijk van honderden milimeters, bijvoorbeeld 700 mm)
- gebruik van gelamineerd glas (vanwege de veiligheid bij breuk)
- toepassing vooral bij atriums e.d. omdat de glazen wand dan zeer goed uitkomt (vanuit zowel het interieur als het exterieur)
- (glas)gevels met constructieve eigenschappen vereisen altijd extra aandacht met betrekking tot de bouwfysische eisen
- dubbele bekabeling is mogelijk
- "dubbel glas" is mogelijk (bijvoorbeeld als er goed geïsoleerd moet worden of bij warme/koude lucht tussen de glaswanden)
- er zijn niet veel ingenieursbureaus/installateurs met ervaring (het engineeren en het fysieke bouwen van de kabelnetgevel is lastig)
- als door een kracht van buiten een kabel breekt, zal dat waarschijnlijk slechts een lokale invloed hebben.

De Markthal in Rotterdam (bron Octatube)
"De Markthal in Rotterdam wordt onder andere gekenmerkt door de grootste kabelnetgevels in Europa. Hoewel kabelnetgevels niet nieuw zijn, maakt de architectonische vorm van de Markthal wel een unieke en ideale constructieve symbiose mogelijk tussen de betonnen boog en de glazen kabelnetgevel. Voor de gevels is een unieke gietknoop ontwikkeld die uit drie delen bestaat.
De gevelconstructie is onderverdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen zij een hangend net met een enkellaagse draagstructuur, vergelijkbaar met de werking van een tennisracket. De kabels zijn voorgespannen tot een maximum van 300 kN tussen stalen consoles die zijn uitgespaard in de betonconstructie. Tussen de kabels zijn stalen gietknopen geplaatst waardoor de verticale en horizontale kabels kruisen.
De afstand van de horizontale kabels tot het glas is 150 millimeter en de afstand van de verticale kabels tot het glas is 100 millimeter. Gelamineerde glaspanelen van 1485 bij 1485 millimeter zijn bevestigd aan de kabels door middel van in de gietknoop geïntegreerde ronde klemschijven.
In het midden kan de gevel tot 70 centimeter vervormen tijdens extreme windbelasting. Een horizontale vervorming in de gevel met zulke toleranties is één van de kenmerken van kabelnetgevels. De vervormingen zorgen ervoor dat de kabels uitrekken en dat de glazen gevel doorbuigt. In de hoeken van de gevel waar 2 kanten van de glaspanelen zijn vastgeklemd kan één glashoek 50 millimeter naar binnen en naar buiten bewegen, waardoor het glaspaneel tijdelijk wordt getordeerd. De knoopverbindingen moeten deze bewegingen kunnen opvangen."
De kracht van Octatube is dat die alle facetten kent van engineering tot testen in het eigen lab en montage van het werk.

Naar Documentatie


het bekendste voorbeeld van een kabelnetgevel in nederland is de markthal in rotterdam; klik voor groter (octatube):


uitleg van de kabelnetgevel van de markthal in rotterdam;
klik voor groter! (octatube):


voorbeelden van knooppunten van kabels (resp. debouwapp en arnold glas):


een ander voorbeeld van bevestiging glaspanelen en knooppunt kabels (enclos):


bevestiging kabelnetgevel aan muur (enclos):


een kabelnetgevel in aanbouw (maritiem museum lingang, china):


voorbeeld van een kabelnetgevel met dubbele kabels
; klik voor groter (arnold glas):


voorbeeld van dubbele begalzing met zonwering (enclos):


Documentatie

- De Markthal in Rotterdam (van Octatube)

- Double-Skin Cable-Net Facade Case Study: Loyola Information Commons (van Enclos)


Eng. cable net facade, cable facade, cable net glass wall, cable net wall, cable glass wall, cable net curtain wal