home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


engelse trap, spiraaltrap, slingertrap

 

engelse trap, spiraaltrap

Ook: slingertrap, wrongtrap (zelden). Een Engelse trap of spiraaltrap is een speciaal soort wenteltrap die spiraalvormig omhoog gaat: een Engelse trap heeft twee bomen (een binnenboom en een buitenboom waar de treden aan weerszijden aan vast zitten), maar de trap draait rond een cilindervormige verticale opening in het midden van de trap. Dit zogenoemde schalmgat is meestal niet zo groot, tot ca. 60 cm. wordt wel gezegd. Soms maakt de trap meer slagen, meer omwentelingen spiraalsgewijs. 
Het is geen spiltrap die een centrale as heeft van staal of hout of beton o.d. waarbij de as de functie van de binnenboom heeft. Het voordeel van een wenteltrap boven een spiltrap is dat de wenteltrap meestal beter beloopbaar is.
Het bouwen van een Engelse trap is complexer dan een spiltrap omdat er geen centrale as is en ook complexer dan een gewone steektrap omdat er geen muur is waaraan buitenboom van de trap bevestigd kan worden.
Vooral als de Engelse trap een groot aantal omwentelingen maakt of een ellipsvormige opening heeft, wordt deze ook wel slingertrap genoemd.
Soms komt bij de Engelse trap toch een bordes voor als de trap zeer groot is maar het bordes gaat met de spiraalvorm mee.
Opmerking: vaak wordt elke draaitrap een Engelse trap genoemd.


klik op de meeste afbeeldingen voor groter
Afbeeldingen Noram, Flickr, Level trappen, Conmedra, Joost de Vree.

Zie trap voor andere gegevens. Meer voorbeelden van trappen.

Eng. winding stair(s)