home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


dwarskap

 

dwarskap

Een dwarskap is, eenvoudig gesteld, een woning of een kapvorm met een zadeldak dat loodrecht (dwars) op de openbare weg staat. 

Jellema beschrijft het als "elke woning die apart ligt onder twee dakschilden". 
Vaak wordt gesproken over een dwarskap als de woning onderdeel uitmaakt van een rijtje woningen waarvan de kap dwars op de rij huizen staat (eerste rij afbeeldingen hieronder). Maar ook een kap van een woning loodrecht op de kapconstructie die evenwijdig is aan de weg, wordt dwarskap genoemd (onderste rij afbeeldingen).
Wanneer het dakvlak evenwijdig is aan de huizenrij, zoals de afbeelding van de middelste rij hieronder, dan spreken we van een langskap.  Het deel van de gevel tussen de dakschilden wordt topgevel genoemd (ook de gehele gevel van zo'n woning heeft die naam).
Een woning met een dwarskap oogt over het algemeen aardiger dan een woning met een langskap. Soms krijgt men het idee van een grachtenpand of, zeker als er een combinatie van beide kaptypen is, van een woning uit de 30-jaren woning (onderste rij afbeeldingen).
De detaillering van de gootconstructie moet bij dwarskappen wel goed worden uitgevoerd omdat deze over de woning loopt in plaats van erlangs.


dwarskap (ouderkerk tuindorp):


dwarskap (future home):


geen dwarskap, maar langskap (wonen in wieringerwaard):


dwarskap met langskap (bouwbedrijf huiskes):


dwarskap met langskap (nieuwbouw groningen):