home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


convector

 

convector

Een convector is een verwarmingslichaam, bijvoorbeeld een warmwaterradiator, waarbij metalen lamellen haaks op de lengterichting zijn bevestigd met het doel de warmteafgifte aan de passerende lucht zo groot mogelijk te maken. 
(Convector is ook de naam van de ribbelplaat in een cv-radiator waardoor de radiator meer warmte afstaat aan de omgeving, zie de tekeningen bij radiator).

Een convectorput is een speciale, bij voorkeur geïsoleerde put waarin zich de convectorradiator bevindt; voordeel is dat de radiator geen obstakel is in de woning; nadelen zijn dat de ruimte boven het rooster uiteraard vrij moet blijven en dat zich in de de put nogal wat stof en vuil ophoopt. Voor het vernieuwen van een convectorput wordt een zogenoemde renovatieput toegepast.

Bij gebruik van een warmtepomp kan een convector worden toegepast, maar deze is voorzien van een ventilator omdat de temperatuur van het water in de centrale verwarming laag is (ca. 35 graden C, lagetemperatuurverwarming). De ventilator verbruikt wel elektrische energie, die bij voorkeur zelf wordt opgewekt (zie bijvoorbeeld pv-panelen). Omdat de verwarming vooral in de winter in de avond wordt gebruikt, is bij het zelf opwekken  van elektriciteit "salderen" wel een vereiste (salderen houdt in dat het teveel van de door de particulier geleverde elektriciteit voor eenzelfde bedrag wordt verrekend met wat hij verbruikt van het openbare elektriciteitsnet). 
Deze vorm van collector wordt ventilator-convector genoemd (in België vaak ventilo-convector), omdat een ventilator de warmte sneller verspreid dan bij een normale radiator gebeurt.
Veel ventilator-convectoren kunnen ook koelen; daartoe dient er bij deze ventilator-convectoren een mogelijkheid te zijn gecondenseerde waterdamp af te voeren. "Omdat koude lucht niet stijgt, zorgen de ventilatoren ervoor dat er gekoelde lucht de kamer wordt ingeblazen."

Om de een of andere vage reden wordt de term convector vaak gebruikt bij elektrische radiatoren (en bij gebruik van warmtepompen), maar minder bij de "normale" radiatoren die gebruikt worden voor de centrale verwarming.


convector, radiator (foto driek):


convector, convectorput (cv tuning):


doorsnede van een ventilator-convector die ook kan koelen (bij toepasing van bijvoorbeeld een warmtepomp):


convector, elektrische radiator (jirlumar heating group):


Met dank aan Piet Hoekman bouwkundig advies.

Eng. convector