home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


broach spire

 

broach spire

Broach spire is de Engelse term voor een type torenspits waarbij broaches, "aanplaksels" op de hoekpunten van de torenspits in de vorm van halve piramides, de overgang vormen van de vierkante onderbouw (toren) naar de achtkante spits. 
Alle dakschilden bestaan in beginsel uit meer of minder langwerpige driehoeken. Vaak zijn er extra torentjes bij de "aanplaksels" en sommige langwerpige driehoekige dakvlakken zijn verluchtigd met dakkapellen e.d.

Een broach spire lijkt wel enigszins op een torenspits die ingesnoerd is, maar dat is toch een ander type spits.

De Nederlandse term is ons helaas (nog) niet bekend. Broach zou vertaald kunnen worden als broche en spire is Engels voor spits, maar brochespits klinkt niet aannemelijk. Wanneer u de Nederlandse term kent, neemt u dan a.u.b. contact met ons op.


een eenvoudige broach spire; protestantse kerk vaals, arch. pieter post (kerkgebouwen in limburg):


torenspits van de st. john the baptist, muston, bottesford, nottingham; hier een broach spire met extra torentjes en dakkapellen (bottesford history):


een zeer slanke broach spire waarbij de torenspits aanzienlijk smaller is dan de onderbouw; hierdoor is ruimte voor een galerij (omgang) met balustrade en ranke stenen torentjes op de hoeken; katholieke sint nicolaasbasiliek, ijsselstein, 1885, neo-gotisch, arch. alfred tepe (wikipedia):


een broach spire waarbij de achthoekige spits een stuk opgetild lijkt te zijn, schaesberg, 1648 (c. van den hil, wikipedia):


Met speciale dank aan Veerman Muziek.

Verg. andere torendakvormen ingesnoerde torenspits en rombisch dakschild.
Zie eventueel dakvormen (torendak).