home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


brine, brine-water warmtepomp

 

brine, brine-water warmtepomp

Brine is de benaming voor een mengsel van water en koelvloeistof (bijvoorbeeld glycol) waarin warmte kan worden opgeslagen. Brine is daarmee een warmtedrager die bij warmtepompen kan worden toegepast. 
Het Engelse woord brine betekent pekel, maar wordt in dit verband gebruikt voor een mengsel van water en een antivriesmiddel.
Brine wordt bijvoorbeeld toegepast bij de warmteopslag, waarbij de brine als bron van warmte fungeert van een specifiek type warmtepompen

Informatie van Stiebel Eltron:
"- De brine-water warmtepomp (brine is een warmtedrager) heeft als energiebron de beschikking over de bodem. De uit de omgeving gewonnen warmte kan afhankelijk van de warmtepomp worden gebruikt om te verwarmen en warm water te bereiden. Bovendien kan in de zomer de koelte uit de bodem worden gebruikt om woonruimtes aangenaam te tempereren.
- De lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en gebruikt ze om te verwarmen en warm water te bereiden. Milieu-energie kan niet intelligenter en economischer worden gebruikt, en dit zelfs het hele jaar door. Zelfs tijdens de winter, als het ijskoud is.
- De water-water warmtepomp maakt gebruik van water uit eigen bron. Voor gebruik van de energiebron grondwater biedt Stiebel Eltron nu nieuwe mogelijkheden. De combinatie met de grondwatermodule GWS stelt vrijwel iedere brine-water warmtepomp in staat de praktisch onuitputtelijk energiebron te gebruiken. Ook het ontsluiten van de bron is met twee bronboringen relatief eenvoudig. Aangezien het grondwater gedurende het gehele jaar relatief constante temperaturen heeft, werkt de warmtepomp met een doorlopend hoog vermogen."

Informatie van Danfoss:
"Brine - water warmtepompen bestaan enkel uit een binnenunit die wordt aangesloten op een grond- of watercollector. Dit systeem wordt gevuld met een water-glycol- mengsel om bevriezing te voorkomen. Dit mengsel wordt brine genoemd. De grond- of watercollector wordt in de grond of omgevingswater van de woning aangebracht. Bij brine warmtepompen is er dus altijd sprake van additionele werkzaamheden die nodig zijn om de warmtepomp te kunnen laten functioneren."

Documentatie
- Brochure over combi-warmtepompen (van Nathan Alpha-Innotec)

Met dank aan Danfoss en Stiebel Eltron.
Zie verder bij warmtepomp.