kleefgips

Ook, soms (Vlaams?): wandplatenlijm; in het Frans heet de L-gips (benaming van Gyproc) Plātre-L (plātre adhesif). Kleefgips is een aangepaste gips waardoor een hoge kleefkracht ontstaat. Kleefgips wordt vooral toegepast om gipsplaten, hardschuim- of vezelcementplaten / mineraalvezelplaten te bevestigen tegen steenachtige muren die niet vlak zijn (slecht metselwerk, slecht pleisterwerk, ruw beton, ruwe bouwblokken).
Let er wel op dat de muur waar de kleefgips op bevestigd wordt, geen (bijna) losse delen heeft. Klop op de muur om te horen of er holtes zijn; bij een holte laat dat deel van de muur snel los. Losse delen, vuil, verfresten e.d. van de muur verwijderen. Als de muur zeer droog is, dient deze enigszins bevochtigd te worden. Sterk zuigende en wat gladdere oppervlakken kunnen voorbehandeld worden om de kleefgips goed te laten hechten.
Kleefgips kan op de muur of op het plaatmateriaal worden aangebracht. De dikte van de laag kleefgips is 5-40 mm.

Waarom niet simpelweg een muur stuken, ruw of niet?
- wanneer een muur een zeer onregelmatig oppervlak heeft, moeten er meer lagen pleisterwerk worden opgebracht, met de noodzakelijke droogtijd tussen de lagen; een alternatief is in dit geval kleefgips en een afwerking met bijvoorbeeld gipsplaat
- wanneer verder geen stucwerk hoeft te worden uitgevoerd, dient speciaal voor een dergelijke muur een professionele stukadoor ingehuurd te worden
- wanneer om wat voor reden dan ook een droge afwerking verlangd of vereist is, is door middel van kleefgips toch een droge muurafwerking te realiseren.

Kleefgips kan niet toegepast worden op:
- natte muren
- behangen muren
- geschilderde muren
- gladde, niet zuigende vloeren (bijvoorbeeld geglazuurde tegels).

Leop op: wees voorzichtig bij slecht geļsoleerde muren; de kleefgips kan een koudebrug vormen wat o.m. condensatie kan geven op de uiteindelijke plaatafwerking.

De bekendste merken kleefgips zijn Knauf Perlfix en Gyproc L-gips.


toepassing van kleefgips;
klik op de afbeelding voor de nieuwe brochure (gyproc l-gips):


voorbeeld van kleefgips aangebracht op de gipsplaat;
klik op de afbeelding voor de brochure (knauf perlfix):


Documentatie
Kleefgips Knauf Perlfix, Materiaal, Toepassingsgebied, Eigenschappen, Verwerking (voor eventueel recenter informatie Knauf)

- Kleefgips Gyproc L-gips kleefmethode (voor eventueel recenter informatie Gyproc


Verg. kleefmortel.