Janka

Met de hardheidproef volgens Janka wordt de hardheid van hout bepaald: "de kracht die nodig is om een gladde stalen bol met een diameter van 11,824 mm tot precies de helft in het hout te drukken. Het oppervlak van de halve stalen bol bedraagt 100 mm2." De hardheid wordt (als kracht) gegeven in Newton [N], maar gezien de aard van de grootheid wordt de N of Newton niet altijd getoond.
De hardheid volgens Janka wordt meestal bepaald in het langsvlak (evenwijdig aan de vezels) omdat die in het kopse vlak vaak minder belangrijk is.

In Angelsaksische landen wordt de hardheid gegeven als als kracht in lbs (pounds) gegeven. Bijvoorbeeld esdoorn heeft een hardheid van 6550 N en 1450 lbs; omrekenen van pounds naar Newton via 1 lb. = 4,44822 N, dus het aantal lbs. vermenigvuldigen met 4,45 om het aantal Newtob te hebben. De Janka hardheid wordt ook wel vermeld als "lbs. per sq. inch" maar de waarde van de Janka behoort bij de oppervlakte van die standaard gladde stalen bol met een diameter 11,824 mm (dus niet per vierkante inch).

Voor houtsoorten zie o.m. de Arnhemse Fijnhouthandel.

Met dank aan o.m. Houtinfo.

Verg. hardheidsschaal van Mohs.