deuren (allerlei)

 

Soorten deuren (Weekamp deuren)


klik voor groter

Kijk, voor een veelheid aan verschillende deuren, ook eens op Deurtotaalmarkt (let bij bestellen van niet-standaard deuren vooral op de afmetingen van de deur en de hoogte van het slotgat).


Opdekdeur en stompe deur

Het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur is zeer eenvoudig. Een opdekdeur, de naam zegt het zelf al, valt doormiddel van een sponning gedeeltelijk op het kozijn (zo'n 15 mm). Deze deuren worden met paumelles (een soort scharnieren) bevestigd. Opdekdeuren komen bijna alleen maar voor bij stalen binnendeurkozijnen.
Een stompe deur heeft stompe kanten, d.w.z. recht in dit geval, en valt geheel in de sponning van een kozijn. Deze bevestig je met gewone scharnieren.
Opdekdeuren komen vrijwel alleen maar voor als binnendeuren: als buitendeur is de opdekdeur gemakkelijker te forceren (inbraak). Stompe deuren komen binnen en buiten voor. De meeste buitendeuren zijn dus stompe deuren. 
Op een bouwtekening is niet altijd te zien om welk type deur het gaat; de detaillering van deuren, ramen e.d. is mede afhankelijk van de schaal van de tekening. 

Opdekdeur

Stompe deur
Gegevens over (binnen)deuren, opdekdeur, stompe deur, deurbreedte, bladmaat, deurdikte, sponningsbreedte, sponningsdiepte, deurhoogte (Skantrae):


opdekdeur;
klik voor groter (skantrae):


stompe deur,
klik voor groter (skantrae):


Draairichting van een deur


Voor  een aantal zaken is het noodzakelijk de draairichting van een deur te kennen, bijvoorbeeld voor een slot.
NEN 270 behandelt de draairichting van deuren, ramen en luiken.

draairichting met de codering die steeds meer voorkomt; 
L1 en R2 (voor naar binnen draaiend); 
L3 en R4 (voor naar buiten draaiend):


of een andere manier van presenteren:


Kozijnloze deuren


voorbeeld kozijnloos deurkozijn, ibo-systeem (anywaydoors):


voorbeeld kozijnloos deurkozijn, xinnix-systeem (xinnix):