home  doneren?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


zwelstrip, zwelband

 

zwelstrip, zwelband

De zwelstrip is de band van bijvoorbeeld hydrofiele bentoniet-butylrubber of polyurethaan die wordt toegepast voor de afdichting van o.m. stortnaden in beton om watertoetreding in de toekomst te vermijden. (Hydrofiel wil zeggen: wateraantrekkend.)

Tijdens het uitharden van beton kunnen er door krimp fijne scheuren en openingen ontstaan in de stortnaden. Hierdoor kan water binnendringen. In contact met water zal de strook tot 400% zwellen (uitzetten) ten opzichte van het initiële startvolume en zo voor een uitstekende waterdichting zorgen.
Zwelstrippen worden bij voorkeur vernageld of verlijmd in de beton; bij verticale toepassingen wordt soms een metalen netje toegepast.

Bij luchtdicht bouwen kunnen zwelbanden worden toegepast om dilataties, kieren e.d. zeer goed dicht te zetten, bijvoorbeeld de Illbruck TP600 illmod 600.
Bij raamkozijnen e.d. wordt meestal compriband gebruikt, bijvoorbeeld compriband Illbruck TP605 ("dit geïmpregneerde, voorgecomprimeerde schuimband dient als regendichte voegdichting van voegen in verticale buitengevelvlakken tussen bouwdelen of bouwmaterialen van beton, metselwerk, natuursteen, metalen, kunststoffen en hout").


zwelband purstop van hydrofiele polyurethaan, met zwelvertragende coating,
zwelling tot 250%, ook voor de afdichting van geprefabriceerde betonnen elementen,
afmetingen 20 x 10 mm, 20 x 5 mm (adcos advanced construction systems):


zwelband bentostop van hydrofiele bentoniet-butylrubber, met zwelvertragende coating,
zwelling tot 400%, afmetingen 20 x 25 mm, 20 x 15 mm, 20 x 10 mm 
(adcos advanced construction systems):


Zie verder bij waterdichting, blower-door-test

Eng. intumescent strip