home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


zwelstrip, zwelband

 

zwelstrip, zwelband, zwelrubber

De zwelstrip is de band van bijvoorbeeld hydrofiele bentoniet-butylrubber of polyurethaan die wordt toegepast voor de afdichting van o.m. stortnaden in beton om watertoetreding in de toekomst te vermijden. (Hydrofiel wil zeggen: wateraantrekkend. Een zwelstrip, zwelband of zwelrubber is dus een band van een menging van bentoniet en synthetisch rubber.)

Tijdens het uitharden van beton kunnen er door krimp fijne scheuren en openingen ontstaan in de stortnaden. Hierdoor kan water binnendringen. In contact met water zal de strook tot 400% zwellen (uitzetten) ten opzichte van het initiële startvolume en zo voor een uitstekende waterdichting zorgen.
Zwelstrippen worden bij voorkeur vernageld of verlijmd in de beton; bij verticale toepassingen wordt soms een metalen netje toegepast.

De Schrumpf-zwelrubbers worden vaak toegepast bij naden van damwanden e.d. Mono-rub 25/10 is "een xpansieve betonietstrip voor het afdichten van stortnaden tussen damwand- / combiwandprofiel en vloer (tot 2 bar)". [2 bar is een waterkolom van 20 m] "Mono-rub 25/10 heeft zijn doeltreffendheid bewezen in de waterafdichting van tunnels onderdoorgangen, metrowerken en andere betonconstructies die onderhevig zijn aan een grote waterdruk." Verkrijbaar met rasterprofiel uit staaldraad. Documentatie Mono-rub 25/10.

Bij luchtdicht bouwen kunnen zwelbanden worden toegepast om dilataties, kieren e.d. zeer goed dicht te zetten, bijvoorbeeld de Illbruck TP600 illmod 600.
Bij raamkozijnen e.d. wordt meestal compriband gebruikt, bijvoorbeeld compriband Illbruck TP605 ("dit geïmpregneerde, voorgecomprimeerde schuimband dient als regendichte voegdichting van voegen in verticale buitengevelvlakken tussen bouwdelen of bouwmaterialen van beton, metselwerk, natuursteen, metalen, kunststoffen en hout").


zwelrubber mono-rub 25/10, hydrofiele bentoniet-rubber met rasterprofiel, zwelling tot 400%;
klik voor documentatie (schrumpf bouwstoffen):


zwelband purstop van hydrofiele polyurethaan, met zwelvertragende coating, zwelling tot 250%, ook voor de afdichting van geprefabriceerde betonnen elementen, afmetingen 20 x 10 mm, 20 x 5 mm (adcos advanced construction systems):


zwelband bentostop van hydrofiele bentoniet-butylrubber, met zwelvertragende coating, zwelling tot 400%, afmetingen 20 x 25 mm, 20 x 15 mm, 20 x 10 mm (adcos advanced construction systems):


Zie verder bij waterdichting, blower-door-test
Verg. stortnaad, dilatatie (i.v.m. voegvulling), zwelnaad (rand opening bij laminaat e.d.).

Eng. intumescent strip