home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


waterslagdemper

 

waterslagdemper

Een waterslagdemper is een roestvrijstalen behuizing met een soort luchtkussen dat de drukverschillen in de waterleiding opvangt. Het luchtkussen wordt gevormd door een rubber membraan of balg en lucht. Wanneer men bij het dichtdraaien van de kraan bij een lange leiding of bij aanwezigheid van "dode leidingen" een harde bonk hoort, dan geeft dat aan dat de leidingen de drukverschillen niet aankunnen. Dat is een reden om een waterslagdemper in het circuit op te nemen. 

Waterslag is de klap of bonk die men wel eens in de waterleiding hoort. Bij wasmachines komt waterslag vrij veel voor omdat daarbij de watertoevoer plotseling wordt afgesloten door een magneetklep. Bij lange leidingen die niet goed bevestigd zijn, zijn er mogelijk extra waterslagdempers nodig.

Voordelen van de doorgangsversie van de waterslagdemper (eerste foto) ten opzichte van de versie van het T-stuk (tweede foto): 
- eenvoudig te plaatsen tussen een kraan en de waterleiding
- vanwege de doorgangsuitvoering stroomt al het tapwater onvermijdelijk door de demper, zodat een optimale verversing van het water is verzekerd.


waterslagdemper, ducodemper:


waterslagdemper (stopet sanitair):


Verg. beluchter, ontluchter, sifon.

Eng. water hammer demper