home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


warmgewalst

 

warmgewalst

Afgekort tot: WGW. "IJzer omzetten in staal betekent vooral het verlagen van het koolstofgehalte. Ruwijzer bevat veel koolstof, waardoor het gestolde materiaal bros is en niet is te lassen, te smeden of te vervormen. In de staalfabriek wordt de koolstof uit het vloeibare ijzer gebrand door er met grote kracht zuurstof op te blazen. De temperatuur loopt daarbij op tot circa 2000 graden C. Om de temperatuur niet verder te laten stijgen wordt schroot toegevoegd aan het vloeibare ijzer. Schroot is gebruikt staal, dat via de schroothandel en huisvuilverbrandingsinstallaties opnieuw wordt gebruikt bij de productie van nieuw staal (recycling). Het staal wordt op twee manieren verder verwerkt: 
- het grootste deel wordt tot een 22,5 centimeter dikke plak gegoten en vervolgens in de warmbandwalserij bij een temperatuur van circa 1200 °C in bijvoorbeeld 12 stappen gewalst tot een dikte tussen de 25 en 1,5 millimeter; aan het einde van de productielijn wordt het staal opgerold (het warm walsen is dus behoorlijk heet walsen)
- een kleiner deel van het staal gaat naar de hypermoderne gietwalsinstallatie; in deze fabriek zijn de processen van gieten en walsen geïntegreerd tot één procesgang; het vloeibare staal wordt gegoten, gestold, direct gewalst tot circa 1 millimeter dik en vervolgens opgerold."Warmgewalst staal is vrij ruw, het wordt wel als constructiestaal gebruikt (minder glad is hier toegestaan) dus binnenshuis, voor schepen e.d. (hoewel ook veelal koudgevormde stalen profielen worden toegepast). Vaak wordt het staal gestraald om de blauwachtige walshuid en de bruinachtige roest te verwijderen, waarna een behandeling tegen corrosie kan plaatsvinden: het aanbrengen van een enkelvoudige lasprimer (lasverf, lasmenie), een andere primer, zinksillicaat of lak, of het verzinken van het staal.

Diverse profielen kunnen uit warmgewalst staal worden gemaakt, bv:  platstaal en strippen, rondstaal, vierkantstaal, hoekstaal (gelijkzijdig en ongelijkzijdig), T-staal (gelijkzijdig en ongelijkzijdig), klein U-staal en balkstalen UNP, UPE, INP, IPE, HE-A, HE-B. Warmgewalst plaatstaal kan worden toegepast als bron voor koudgewalst (koudgevormd) stalen profielen.

Enkele kenmerken van koudgevormd staal (dat koud gevormd wordt uit warmgewalst staal) ten opzichte van warmgewalst:

   

koudgevormd (KGV, KGW)

warmgewalst (WGW)

blank, metaalkleurig oppervlak

vaak donkerder van kleur

meestal een glad oppervlak

vaak wat ruwer oppervlak

heeft geen walshuid

heeft een walshuid

walsfouten komen bij het koudtrekken naar voren walsfouten onder de walshuid zijn niet waarneembaar

lichter dan warmgewalst,
minimum plaatdikte voor koudwalsen is ca. 0,10 mm

vaak zwaarder (dikker) dan koudgewalst (per profiel bezien),
alleen verkrijgbaar in dikten >= 1,5 mm

is sterker (harder) dan warmgewalst staal, maar de rek (taaiheid) en vervormbaarheid zijn geringer is minder hard dan koudgevormd staal, maar de rek (taaiheid) en vervormbaarheid zijn groter
er is geen waarschuwing voor bezwijken (vervormbaarheid is relatief gering); dus de staalkwaliteit moet één hoger zijn dan bij warmgewalst staal bij belasting tot de vloeigrens (zie elastische vervorming) kan warmgewalst staal vervormen en na ontlasting weer in de oorspronkelijke vorm terugkeren; bij belasting voorbij de vloeigrens is vervorming van het metaal zichtbaar (vóórdat het staal en daardoor de constructie bezwijkt)
nauwere toleranties mogelijk in afmetingen en "scherpe hoeken" minder nauwe toleranties mogelijk in afmetingen; geen "scherpe" hoeken


traptreden van scheepsstaal:


De codes voor warmgewalst staal zijn HF (Hot Formed, Hot Finished) en HR (Hot Rolled); warm getrokken staal is HE (Hot Extruded).

Documentatie
- Kijk op de Metaalgids voor meer informatie over o.m. warmgewalst staal

- Kiezen voor warmgevormde of koudgevormde rechthoekige buisprofielen (van Bouwen met Staal)

De term wals is afgeleid van het Duitse Walze (wals, rol, cilinder); bron Etymologiebank.

Tekst voornamelijk van Corus (toen de site van Corus, dat helaas is overgenomen door Tata Steel, nog interessante informatie over de productie van staal gaf), afbeeldingen o.m. Heus Staal, Wegbeveiliging (Staphorst) en Woonwijzer.

Zie ook ligger, gewalste ligger, kerfslagwaarde, Bouwen met Staal.
Verg. koudgevormd.

Eng. warmgewalst is hot-rolled