home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


vlinderen, afwerken betonvloer

 

vlinderen

Vlinderen is het afwerken van een betonvloer in de uithardingsfase van het beton, dus als de betonvloer nog net belopen kan worden. "Met de vlindermachine (ook troffelmachine, troffel, pleistermachine of afwerkmachine genoemd) schuren we als eerste stap de bovenste laag open. Daarna kunnen we de vloer instrooien met een slijtvast materiaal en wordt de strooilaag met de vlindermachine in de bovenste, licht opengewerkte betonlaag ingedraaid. De vloer moet nu weer drogen tot de structuur fijner wordt, voordat we deze met de machine kunnen schuren. Als de vloer een fijne structuur heeft verkregen, worden de schuurbladen van de machine er afgehaald en wordt de vloer verder afgewerkt met de afwerkbladen. Als gewenst is dat er een zeer glad oppervlak ontstaat, wordt het vlinderen herhaald tot de toplaag glad en gesloten is. De vloer heeft nu een zeer harde toplaag gekregen welke zeer slijtvast is."

Het schuren/afwerken gebeurt in een vlinderachtig patroon (zie de eerste foto). Er zijn kleine en grote vlindermachines, zelfs waar twee man op kunnen zitten. Troffelmachines werken vaak op benzine zodat er geen snoeren over het oppervlak scheren. Overigens, mede door de grote verscheidenheid aan soorten en maten verschillen de huurprijzen voor vlindermachines fors van elkaar.

Vlinderen zorgt er ook enigszins voor dat "de grove delen naar beneden gaan en de fijne deeltjes naar boven". Soms is daarom monoliet afwerken een andere term voor vlinderen.


klik op de afbeeldingen voor groter

vlinderen: stap 1: schuren met een vlinderachtig patroon (traas terrazzo- en vloerenbedrijf):


vlinderen met een forse troffelmachine (m. havik bouw- en handelsonderneming):


vlinderen, mechanische troffelmachine, 60 cm diameter (skippy-rent):


een woning met een gevlinderde betonvloer, afgewerkt met een coating (foto chiel de nooyer, bnla architecten):


Eng. (to finish by) power trowelling (in Am.: troweling met één l)