home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


vide

 

vide

Een vide is een ruimte waarbij een deel van de verdieping erboven "open" is, d.w.z. zichtbaar is vanuit de ruimte eronder (vaak de woonkamer). Een vide brengt meestal meer licht in de ruimte en geeft een grotere ruimtelijkheid aan het gebouw. 
Soms kan de vide een extra dimensie krijgen door een wand te benutten voor een hoge boekenkast (met ladder) of door de hoogte van de vide te gebruiken voor een hoog object. 
Een nadeel van een vide is dat de ruimte als geheel minder snel opwarmt, de warmte stijgt immers; eventueel kan een langzaam draaiende plafondventilator de warme lucht naar beneden stuwen.

Bij een vide is het "lege" karakter het belangrijkst (de open ruimte), bij een mezzanino en een entresol is de verdieping het doel.


vide (project villa griekenland; foto chiel de nooyer, bnla architecten): 


vide, de nieuwe manege van de voormalige ripperda kazerne, haarlem (slokker vastgoed):


vide:


vide, chaam:


De term vide (leegte (in bouwkunde), na 1950) is afkomstig van het Franse vide (leeg, lege ruimte) dat afgeleid is van het Latijnse viduus (beroofd van, zonder, alleen). Overigens, het woord vide is ook, al vanaf 1550, een aanduiding voor "zie"; van het Latijnse vide dat de gebiedende wijs enkelvoud is van videre (zien). Bron Etymologiebank.

Zie ook open bouwen.
Verg. atrium, mezzanino.