home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


Verloren bekistingen

 


Verloren bekistingen, voorbeelden

Soorten verloren bekisting
(voor niet-verloren bekistingen zie betonbekistingen)

- Polystyreen (EPS/XPS)

- Neopor (grafiet- polystyreen)

- U-schalen

- Draadroosters met polystyreen

- Lewis® zwaluwstaartplaat

- Staalplaatbetonvloer

- Breedplaatvloer    

- Cassettevloer

- Holle wand

- Steenwol

- HoutwolcementplaatPolystyreen (eps)


Broodjesvloer met betonnen balken

Polystyreen als bekisting voor systeemvloeren, bijvoorbeeld bij de broodjesvloer:Broodjesvloer met stalen balken

I-liggers van gevouwen en geklonken verduurzaamd staal (i.p.v. betonnen balken) met polystyreen vulblokken met koolstof (ook als renovatievloer, licht in gewicht; afbeelding VBI):

(klik voor groter)Polystyreen als funderingsbekisting

Bijvoorbeeld B-Smart, Isobouw en VBI leveren EPS/XPS bekistingen. Het polystyreen beperkt koudebruggen bodem/funderingsbalk/muur/vloer. Vóórdat beton gestort wordt in de polystyreen bekisting, wordt de bekisting meestal met zand gestut om het risico van barsten / scheuren van het polystyreen aanzienlijk te verkleinen.

-
B-Smart levert verloren bekistingen van EPS voor zowel paalfunderingen als funderingen op staal. Ook de paalgaten en mantelbuizen (voor de leidingen) kunnen bij B-Smart vooraf worden aangebracht, zodat de bekisting na plaatsen niet meer doorboord hoeft te worden (achteraf de bekisting doorboren is  altijd een risico, verkeerde plaats, kieren e.d.).
Ook is er een eenvoudig hulpmiddel om ankers te plaats (bijvoorbeeld voor kolommen).
Zie verder bij verloren bekisting.


werkwijze b-smart met paalgaten en mantelbuizen;
klik voor groter (b-smart):


- Isobouw, EPS voor paalfunderingen: bij IsoBouw wordt een hele serie robots ingezet voor het maken van funderingsbekistingen. Eén van de belangrijkste handelingen die de robots uitvoeren, is het secuur plaatsen van PS-stroken. Deze stroken dienen als wapening in de funderingsbekisting. Ze geven de bekisting de extra stevigheid die nodig is wanneer er met kracht beton in de bekisting wordt gestort. 
Zie verder bij verloren bekisting.- VBI levert een compleet systeem van voorgevormd EPS, geschikt om zeer snel, eenvoudig en arbeidsvriendelijk een blijvende bekisting te maken voor funderingsbalken bij paalfunderingen. 
Productdatablad VBI PS-funderingsbekisting

Verwerkingsvoorschrift VBI PS-funderingsbekistingPolystyreen als funderingsbekisting in bruggen- en wegenbouw


"In bruggen- en wegenbouw wordt polystyreen van bekistingskwaliteit in verschillende densiteiten aangewend als verloren bekisting. Dit heeft het voordeel van minder betonverbruik waardoor, naast sneller en goedkoper werken, het totaalgewicht van de constructie aanzienlijk vermindert. Wist u dat een gemiddelde brug met een lengte van 90 meter tot 650 m3 polystyreen bevat? Dit geeft uiteraard een extra bescherming tegen vorstschade." Neopor
kunststof stapelbare bekistingssteen die isoleert (klik voor groter)

klik voor groter:

 
Informatie van een leverancier:
"Bij dit systeem wordt de zogenaamde "mantelbetonbouwwijze" eenvoudig en geniaal omgekeerd. In plaats van een omslachtige bekisting en ontkisting met isolering van de afgewerkte muren daarna, zijn onze Neopor-elementen bekisting en isolatie tegelijk. En deze elementen worden heel eenvoudig als "legostenen" op elkaar gezet, ze zijn van noppen en gleuven voorzien die in elkaar sluiten en vervolgens met vulbeton uitgegoten worden."

Bij een muurdikte van 40 cm (200+16 cm neopor en 14 cm beton) wordt een R = 9.0 m2.K/W behaald! (De warmtegeleidingscoëfficiënt van neopor, een grafiet-polystyreen, is ca. 0,031 W/m.K dus bij die dikte van neopor en beton moeten wel de afwerklagen met pleisterlagen en osb/multiplex o.d. meegeteld worden om aan die R van 9,0 te komen.)

Een klein nadeel is wel dat zowel binnenwanden als buitenwanden van polystyreen zijn en daarom nog verder behandeld moeten worden. De binnenzijde zou afgewerkt kunnen worden met platen underlayment of multiplex en daartegen gipsplaat, zodat de wand gewoon gebruikt kan worden om iets (zwaarders) aan te bevestigen. 

Voor meer informatie: Comfort Bouwblok.U-schalen

  


Een U-schaal is een meestal lichtgewicht gebakken steen of kalkzandsteen die bijvoorbeeld wordt toegepast als verloren bekisting voor een muur of voor een latei.
Afbeeldingen Unipor en Xella.
Draadroosters met polystyreen 


De driedimensionale draadroosters van Phoenix zijn aan de binnenzijden voorzien van bijvoorbeeld 6 cm dik polystyreenplaat waartussen de betonnen wand gestort wordt. 
De draadroosters zijn in vele maten te leveren maar hebben een standaardmaat van 1,2 m bij 3,0 m (hoogte). De maaswijdte is 10 bij 10 cm en de maximale dikte van een wand is 50 cm, incl. isolatie. Afhankelijk van de toepassing is een betonnen kern te maken van 10, 15 of 20 cm. Er wordt in Nederland eersteklas gegalvaniseerd staal gebruikt van Bekaert.

Bouwmethode:
- plaatsen van de modules draadroosters met polystyreen binnenwanden
- storten van beton tussen de isolerende polystyreenplaten
- afspuiten van buitenwanden.

Voordelen van deze methode: 
- snel 
- eenvoudig
- relatief goedkope ruwbouw. 

Nadelen:
- eigenlijk alleen voor kleinere en grotere serieproductie
- past wellicht nog niet in de Nederlandse baksteencultuur maar dat zal wel veranderen
- nog weinig ervaring in Nederland
- bevestiging van bijvoorbeeld een boekenplank aan de muur moet eerst door stuclaag en polystyreen om bij het vaste beton te komen.

(Tekst deels ontleend aan de Cobouw bijlage Beton in Beeld, november 2007. Foto's van Phoenix.)Lewis® zwaluwstaartplaatLewis® zwaluwstaartplaten zijn zwaluwstaartvormig gewalste, zelfdragende stalen wapeningsplaten, die worden gebruikt voor de bekisting en wapening van dunne lichtgewicht betonvloeren op (veelal) houten draagconstructies.
Bij renovatiewerken worden op grote schaal zwaluwstaartvormige plaatvloerensystemen toegepast wanneer bijvoorbeeld constructieve of brandwerende eisen een rol spelen. Deze systemen worden ook als woningscheidend aangebracht als geluidsoverdracht moet worden beperkt. Naast de traditionele dekvloeren, kunnen op dit systeem ook gietvloeren worden aangebracht.

Kenmerken van een zwaluwstaartvormige plaat:
- Watervaste vloeren op hout
- Tegels, plavuizen, terrazzo op hout
- Vloerverwarming op hout
- Woningscheidende vloeren
- Brandveilige vloeren
- Geluidsisolerende vloeren
- Samenwerkende vloeren
- Constructieve dekvloeren
- Bijzondere vloerconstructies

Zie ook staalplaatbetonvloerStaalplaatbetonvloer
 

  

  


Een ander type verloren bekisting voor de staalplaatbetonvloer 88BV-618. Het profiel 88BV-618 is een multifunctionele oplossing als het gaat om een zo goed als overal toepasbaar alternatief voor betonvloeren. In de functie van verloren bekisting is dit profiel veel gebruikt. Tevens gebruikt men deze plaat als (onder)bewapening van de betonvloer, gevolg is dat een licht bewapeningsnet boven in de vloer al voldoet. Aan de hand van de te maken overspanning wordt bezien welke onderstempeling vereist is. De te maken staalplaatconstructie is van toepassing op verschillende draaghoutconstructies, zoals (prefab) betonbalken, metselwerk en uiteraard stalen (hoed)liggers. Met deze toepassing, zonder extra voorzieningen, is een brandvertraging van ten minste 30 minuten haalbaar. 

Bijvoorbeeld de Hody® trapeziumplaten van Reppel zijn staalplaatbetonvloeren met een vrije overspanning tot 8000 mm (zie ook Lewis® zwaluwstaartplaten).Breedplaatvloer

Een breedplaatvloer is een halfgeprefabriceerd vloersysteem, bestaande uit dunne, naast elkaar geplaatste gewapende betonplaten van 225cm breed en pasplaten. Hierop wordt ter plaatse een betonlaag aangebracht waardoor men op een economische en efficiënte wijze een monoliete volle betonvloer bekomt. De breedplaten, ook predallen genoemd, doen dienst als verloren bekisting en bevatten de nodige onderwapening.Cassettevloer
Holle wand


"Deze verloren bekistingmethode combineert de snelheid en kwaliteit van prefab beton met de degelijkheid en flexibiliteit van in het werk gestorte constructies. 

De geprefabriceerde, op maat gemaakte wanden bestaan uit twee betonnen schillen die aan elkaar zijn verbonden met stalen tralieliggers. Dankzij de combinatie van beton en staal hebben ze een optimale draagkracht. De montage is snel, schoon en netjes. De zichtzijden van de wanden zijn gegarandeerd glad wat eventuele eindafwerking gemakkelijker maakt. Ook is het mogelijk om de wanden te voorzien van sparingen, vensteropeningen en elektravoorzieningen." 
Op locatie wordt de holle wand voorzien van wapening voor hechting met de vloer en het plafond om een monoliete constructie te verkrijgen, waarna de holle wand met beton wordt volgestort. Voegen worden hierdoor tot een minimum beperkt waardoor deze methode vaak wordt toegepast bij kelders e.d.

Zie verder holle wand systeem.

Steenwol

De Rockwool vloerplaat 504 fungeert als "vloerbekisting". Zeer harde steenwolplaat met een hoge weerstand tegen indrukking.

De Rockwool VloerPlaat 504 is door zijn dynamische stijfheid bijzonder geschikt voor zwaar belaste zwevende dekvloeren, als trillingsabsorberende plaat en als thermische isolatie waar beton op kan worden gestort.
Verkrijgbaar van de diktes 30 tot 120 mm, oppervlak 1000x600 mm.


Zie RockwoolHoutwolcementplaat


Gewapende houtwolcementplaten kunnen in bepaalde gevallen fungeren als verloren bekisting (zie bijvoorbeeld Eltomation):CDM-ISO float zwevende vloer


Verloren bekisting bij een zwevende vloer van CDM-ISO float.