home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


verblijfsruimte

 

verblijfsruimte

Afgekort: VR. Volgens het Bouwbesluit 2012 is een verblijfsruimte een in een verblijfsgebied gelegen ruimte voor het verblijven van personen. Andere soorten ruimten zijn bijvoorbeeld: toiletruimte, badruimte, technische ruimte, verkeersruimte en buitenruimte.
Een verblijfsruimte in een "woonfunctie" moet bestemd zijn voor het verblijven van mensen. Daaraan zijn eisen gesteld m.b.t. verwarming, lichttoetreding, bereikbaarheid, ventilatie, afmetingen e.d. 
Wanneer voor een ruimte of een deel van een ruimte niet voldaan wordt aan die eisen, kan sprake zijn van een onbenoemde ruimte. "Onbenoemde ruimten hoeven niet door een fysieke scheidingsconstructie van een verblijfsruimte te zijn afgescheiden. Dat geldt ook voor de indeling van een gebouw in verblijfsgebieden en andere ruimten."

Voorbeelden van verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor (en bijvoorbeeld niet: toiletruimte, badruimte, garage, berging, technische ruimte, verkeersruimte).

Een verblijfsruimte kan ook in een andere gebruiksfunctie bestaan, het is dan een ruimte die bestemd is voor het plaatsvinden van de voor die gebruiksfunctie kenmerkende activiteit.
In de gekleurde tekening verderop vormen de ruimten VR1, 2, en 3 samen het verblijfsgebied.

Verblijfsruimte is een term uit het Bouwbesluit. Binnen de grenzen die het Bouwbesluit aangeeft m.b.t. de verblijfsruimte bepaalt de aanvrager van de omgevingsvergunning (oude term: bouwvergunning) welke ruimten of gedeelten van ruimten als verblijfsruimte worden aangemerkt.

Enkele voorbeelden van benamingen:


benaming in de volksmond

generieke en specifieke benamingen volgens bouwbesluit, eventueel met volgnummer
woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor verblijfsruimte (generiek)
entree, hal, gang, overloop, trappenhuis, buitentrap, vluchttrap, lift, galerij verkeersruimte (generiek)
slaapkamer slaapkamer (ook: bedruimte)
badkamer, doucheruimte badruimte (ook: badkamer)
toilet, wc toiletruimte (ook, soms: toilet)
balkon, loggia, dakterras, veranda, carport, tuin buitenruimte (generiek; regelmatig ook simpelweg bijvoorbeeld balkon als balkon bedoeld wordt)
meterkast, cv-kast, machinekamer (voor lift) technische ruimte (generiek)

verblijfsruimten, een voorbeeld (scala architecten):


Zie ook gebruiksfunctie, gebruiksoppervlakte, onbenoemde ruimte, verblijfsgebied, verkeersruimte, woonoppervlakte.