home  

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


veranda

 

veranda

Ook, soms: waranda, warande, viranda. Een veranda is een open "aanbouw" aan een woonhuis: een open maar overdekte galerij vˇˇr of om een huis. De gesloten variant wordt in Nederland meestal, meer correct, serre genoemd; in Vlaanderen is veranda synoniem aan serre.
Soms is de veranda aan de tuinzijde voorzien van een hekwerk, bijvoorbeeld als de tuin een stuk lager ligt of om een meer besloten gebied te hebben of gewoon omdat men dat mooi vindt.

De veranda is te beschouwen als een vaste zonwering. We vinden de veranda daarom meestal in warme streken, waar zij zitgelegenheid biedt met schaduw, koelte, rust en uitzicht. Daar ligt de veranda vaak wat hoger dan het maaiveld en kan ook een balustrade hebben (vaak een simpel hekwerkje). 
De veranda heeft in Nederland vaak een lichtdoorlatend "dak", zodat uit de directe zon gezeten kan worden en 's winters toch niet teveel licht door het dak wordt weggenomen. In zonrijker, warmer gebieden is het dak van de veranda vaak "dicht", juist om het felle zonlicht tegen te houden, terwijl het ook 's winters in deze gebieden geen probleem is als er iets minder lichtinval is.


veranda (tuinmaximaal):


veranda
in twee delen (comatherm):


veranda,
twee verdiepingen hoog (arch. wiegerinck; foto kdv architects)


grote veranda boven maaiveld, met planken vloer en met een "balustrade" (cgros841 wikipedia):


veranda, musamman burj, india:


De term veranda is ontleend, met verzwakking van de onbeklemtoonde eerste lettergreep, aan Engels varanda, dat ontleend is aan Hindi varanda (overdekte, naar voren open aanbouw), waarschijnlijk een ontlening aan Portugees varanda (balustrade, balkon), verwant met Spaans baranda (balustrade), Catalaans barana (kleine balustrade) en Oudprovenšaals baranda (barricade), teruggaand op vulgair Latijn *barra (afsluitbalk). Bron Etymologiebank.

Verg. aanbouw, balustrade, terras, loggia, erker, luifel, arcade, galerij, colonnade.

Eng. veranda, verandah, porch (Am.), piazza (Am.)