home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


vectogramm, reliŽf

 

vectogramm

Ook: fotobeton, reliŽfbeton, sierbeton; soms: architectonisch beton. Vectogramm is een techniek waarmee digitale afbeeldingen in reliŽf in een materiaal worden gefreesd, bijvoorbeeld in beton

"De vectogramm-techniek is een gepatenteerde freestechniek die eind jaren negentig werd ontwikkeld door de Duitser Thomas Poth. Bij een vectogramm wordt een (kleuren)foto omgezet in 256 grijstinten en in dunnere en dikkere lijntjes vergroot overgezet en ingefeesd op de gewenste gevelpanelen. 
De afbeelding ontstaat door te variŽren in freeshoek, breedte en hoh-afstand van de groeven
De techniek leent zich voor plaatmateriaal maar zeker ook voor massief aluminium, hout, MDF, RVS, marmer, beton en waarschijnlijk verschillende kunststoffen. Hierbij kan gekozen worden voor horizontale, verticale (gunstig voor hemelwaterafvoer), meer richtingen (matrix) en concentrische infrezingen. Voor binnentoepassingen zijn de mogelijkheden legio door een grotere variatie in de toplaag (fineer, HPL laminaat, steni gevelplaat, transparant of meerkleurig acryl). Abstractere afbeeldingen kunnen worden aangebracht met pixelfresingen."

Het aardige van een vectogramm is ook, net als bij een oud clichť uit de drukkerij, dat het van dichtbij alleen een structuur (textuur) is maar van verderaf een duidelijke afbeelding.
Toepassingen van vectogrammen komen o.m. voor in de architectuur (gevels e.d.), marketing, grafische wereld en kunst. 
Of een plaatmateriaal geschikt is, is mede afhankelijk van binnen- of buitentoepassing en de diepte van de groef. De maximale maat is ca. 4900 x 2000 mm.


vectogramm, de kleine pijler basisschool, rotterdam:


vectogramm met bamboe-motief:


omzetten foto naar een vectogramm (vectogramm):


andere voorbeelden;
klik voor groter:Voor meer en specifieker voorbeelden, zie architectonische geveloplossingen in of met beton.

Met dank aan o.m. Archined, Vectogramm, Hering Architectural Concrete (HAC), Steward Designpanels, Reposal.

Verg. plaatmateriaal.