home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


valdorpel

 

valdorpel

Een valdorpel is een soort automatisch tochtprofiel voor de onderzijde van de deur. Een valdorpel is een deurafsluiter die zich onzichtbaar in de onderzijde van de deur van de deur bevindt: door een mechanisme komt de valdorpel automatisch naar beneden als de deur dichtgaat en komt omhoog als de deur geopend wordt.

Wanneer men geen "normale" dorpel (drempel) kan of wil toepassen, is de valdorpel een goed alternatief om de tocht via de opening aan de onderzijde van de deur tegen te gaan. De valdorpel wordt bijvoorbeeld toegepast bij woningen voor rolstoelgebruikers, bij gebouwen met transport via wagentjes of als men uit esthetisch oogpunt de voorkeur geeft aan een drempelloze ruimte.
 
Verschillende soorten valdorpels hebben verschillende of gecombineerde functies:
- tochtwerend
- geluidwerend, tot ca. 50 dB mogelijk
- brandwerend, bij een brandvertragende deur 
- rookwerend.

Zo is er een valdorpel die brandvertragend en rookafsluitend werkt doordat hij is voorzien van een bij brand opschuimende strook (Luvema). 
Valdorpels komen zowel bij binnen- als bij buitendeuren voor. Door middel van bijvoorbeeld een  stelschroef kunnen extra mogelijkheden aanwezig zijn om de hoogte van de valdorpel te variėren.

Er bestaat ook een opbouwvaldorpel met het grote voordeel uiteraard dat de valdorpel nį plaatsing van de deur kan gebeuren, dus zonder frezen in de onderkant van de deur. Het nadeel van de opbouwvaldorpel is daarentegen dat deze zichtbaar is.


valdorpel, rookwerend, geluidwerend tot 50 db (deventer dichtingsprofielen):


opbouw valdorpel van luvema (sloterop hang- en sluitwerk):