home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


valdorpel

 

valdorpel

Een valdorpel is een soort automatisch tochtprofiel voor de onderzijde van de deur. Een valdorpel is een deurafsluiter die zich in prinvipe onzichtbaar in de onderzijde van de deur van de deur bevindt: door een mechanisme komt de valdorpel automatisch naar beneden als de deur dichtgaat en komt omhoog als de deur geopend wordt.

Wanneer men geen "normale" dorpel (drempel) kan of wil toepassen, is de valdorpel een goed alternatief om de tocht via de opening aan de onderzijde van de deur tegen te gaan. De valdorpel wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij woningen voor rolstoelgebruikers, bij gebouwen met transport via wagentjes of als men uit esthetisch oogpunt de voorkeur geeft aan een drempelloze ruimte.

Door een nippel aan de valdorpel, aan de scharnierzijde van de deur, wordt de dorpel naar beneden gedrukt wanneer die nippel tegen de binnenzijde van de deurpoast gdrukt.
 
Verschillende soorten valdorpels hebben verschillende of gecombineerde functies:
- tochtwerend
- vochtwerend (geen hemelwater onder de deur door)
- geluidwerend, tot ca. 50 dB mogelijk
- brandwerend, bij een brandvertragende deur 
- rookwerend / rook afsluitend
- stofwerend / stofafsluitend
- vertragend in tijd (dorpel komt even later pas naar beneden).

Soorten valdorpels zijn o.m.:
- inbouw in ouderzijde deur
- opbouw op onderzijde deur
- glasdeur-valdorpel (klemmend aan weerszijden van het glas).

De valdorpel die brandvertragend en rookafsluitend werkt, is voorzien van een bij brand opschuimende strook (Luvema). 
Valdorpels komen zowel bij binnen- als bij buitendeuren voor. 
Door middel van bijvoorbeeld een  stelschroef kunnen extra mogelijkheden aanwezig zijn om de hoogte van de valdorpel te variren.
Er bestaat ook een opbouwvaldorpel met het grote voordeel uiteraard dat deze valdorpel gemonteerd kan worden n plaatsing van de deur, dus zonder frezen in de onderkant van de deur. Het nadeel van de opbouwvaldorpel is daarentegen dat deze zichtbaar is en dat wellicht de valdorpel net buiten de drempel valt.

Let op:
- De lengte van de valdorpel is zeer belangrijk: gelijk of een paar mm groter dan de deurbreedte. Het afdekplaatje van de valdorpel aan de niet-scharnierende zijde van de deur (vaak een afdekplaatje van zwart kunststof) kan eventueel een heel klein beetje uitsteken om een deel van de naad tussen deurpost en deur mee te nemen.Indien mogelijk, laat de valdorpel op de gewenste, exacte maak zagen, bijvoorbeeld door de valdorpel te bestellen bij Valdorpelshop van Beaufort-Sealants.
- De valdorpel kan ook bij drempels worden toegepast, maar sommige drempels hebben over de lengte een gleuf waar de valdorpel wellicht beter niet in kan komen (tochtwering vermindert of valdorpel kan mogelijk scheefgeduwd worden).
- Bij de opbouw-valdorpel kan de valdorpel naast de bestaande drempel komen, dus pas eventueel de plaats van de valdorpel aan, of de vloer of drempel.

Naar Documentatie


nut van een valdorpel, tegenhouden koude, vocht, geluid en rook (tekening van merk cce, valdorpelshop):


valdorpel, rookwerend, geluidwerend tot 50 db (deventer dichtingsprofielen):


voorbeeld van een valdorpel in een voordeur; 
deur open (valdorpel naar boven) en deur gesloten (valdorpel naar beneden) (decodeur):


opbouw valdorpel van luvema; let op: de valdorpel kan naast de bestaande drempel komen, dus pas eventueel de vloer of drempel aan (sloterop hang- en sluitwerk):


Documentatie
- Catalogus valdorpels (van CCE verkrijgbaar bij Valdorpelshop)