home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


uitslag

 

uitslag

Uitslag heeft meer betekenissen:


1. Uitslag of uitbloei, soms uitspoeling is het ontstaan van vlekken, bijvoorbeeld in metselwerk. 
Zie uitbloeiing.


2. Een uitslag is oorspronkelijk een tekening op ware grootte, op papier, bijvoorbeeld van een trap, hoekkeper, kilkeper, dak of wand. Met behulp van de uitslagen kunnen alle delen nauwkeurig en tijdbesparend worden gemaakt. Uitslagen worden meestal met de computer gemaakt en geprint.

Voor alle trappen, behalve voor een rechte steektrap, is een uitslag nodig om de juiste afmetingen van de treden en inkrozingen in de spil en bomen te maken.
De uitslagen kunnen worden gebruikt als zaag- en freespatroon. De rol waarop de uitslagen getekend zijn, is ca. 1 m breed en ca. 8 m lang en bevat alle treden (m.u.v. de rechthoekige), de spil, de zijbomen met gemarkeerde nesten en een lijn om de freesmal bij langs te houden. 

Voordeel is ook dat de handige doe-het-zelver op deze manier zelf een ingewikkelde trap kan maken (een fraaie tekst: "globaal uitknippen en op het hout plakken met tape, bij de lijn uitzagen door hout en papier heen, alle nesten staan er ook op dus freesmal erop klemmen en nesten maar door papier en hout heen; benodigdheden: bovenfrees, stevige decoupeerzaag en wat lijmtangen of spanbanden").
Met de uitslagen is eventueel een mal te maken.

Zie ook kapuitslag, wanduitslag.


uitslag van een trap;
klik voor groter:


Met dank aan Martin Visser, Marktplaats en Zelfbouwplan.

Eng. épure (van het Franse épure)