home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


TT-plaatvloer, TT-vloerplaat

 

TT-plaatvloer en TT-vloerplaat

Een TT-plaatvloer is een systeemvloer van TT-vloerplaten (TT-platen), d.w.z. een betonnen vloer van prefab betonnen elementen met twee ribben aan de onderzijde waardoor het per element een TT-vorm heeft. Deze ribben zijn voorgespannen en de bovenplaat is betrekkelijk dun.

De TT-plaatvloer is de grote broer van de ribbenvloer.  In vergelijking met de ribbenvloer is de flens groter (de verticale poot van de T's van de TT  is hoger). 
Door de statische vorm zijn ze zeer geschikt om grote kolomvrije overspanningen te realiseren, normaliter tot 21 meter, maar tot ca. 28 meter is mogelijk, bij een relatief laag eigen gewicht en relatief lage kosten. De overspanning is mede afhankelijk van de hoogte van de flens (rib). De grote overspanning maakt TT-plaatvloeren geschikt voor parkeergarages e.d.
Sparingen worden uitsluitend tussen de ribben aangebracht.

Voor parkeergarages wordt vaak een lengte van 16 m aangehouden en een hoogte van 550 mm. In de TT-vloerplaat kan eventueel een leidinggoot worden aangebracht.

Er is ook een T-vloerplaat met dus één hoge ribbe (bij de T-plaatvloer heeft elk element één T). "Enkele T-plaatvloeren hebben geen stabiele oplegging wat tijdens transport en montage en indien niet gekoppeld ook na uitvoering een minder gewenste situatie oplevert."


tt-vloerplaten (vives):


tt-vloerplaat (samonco montage prefab beton):


tt-plaatvloer met dwarswapening, gelaste verbinding en druklaag (jan goethals):


tt-plaatvloer:


Documentatie

- Brochure TT-platen (van Haitsma Beton)

- Brochure Parkeergarages (van Haitsma Beton)


Met dank aan o.m. Samonco Prefab en Haitsma Beton.

Verg. bijvoorbeeld ribbenvloer, kanaalplaatvloer.