home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


tralieligger

 

tralieligger

Tralieligger heeft meer betekenissen:


1. Ook: supportligger. "Tralieliggers zijn driedimensionale vakwerkliggers van betonstaal of van voorspanstaal." De tralieligger bestaat uit tenminste twee onderstaven, één bovenstaaf en "zig-zag" diagonaalstaven waardoor vele kleine stalen driehoeken tussen de onderstaven en de bovenstaaf ontstaan. De staven zijn onderling verbonden door middel van puntlassen. Deze tralieliggers worden vooral toegepast als wapening van een breedplaatvloer (bekistingsplaatvloer), waarbij de onderzijde in het beton van de breedplaat in ingegoten en één geheel vormt met de structurele wapening van de plaat. Op de tralieliggers van de breedplaten wordt bovenwapening gelegd (bijlegwapening).

De karakteristieken van de tralieliggers (diameter betonstaal, hoogte van de tralies e.d.) zijn afhankelijk van de toepassing; meestal zijn er standaardhoogten van de traliegger die bij bepaalde dikten van de breedplaat horen.

"In breedplaten met betonstaal zijn de tralieliggers over de gehele lengte, doorgaand, aanwezig. Bij breedplaten met voorspanstaal zijn de tralieliggers vaak (fabrikant afhankelijk) alleen van de koppen, dus plaatselijk, aanwezig. De tralieligger vervult de volgende functie (o.m. Breedplaatinfo en Dycore): 


functie


doorgaand (betonstaal) of plaatselijk (voorspanstaal)

- de tralieligger verzorgt de sterkte en stijfheid van de breedplaat (tegen vervorming en scheurvorming) tijdens transport, hijsen en tijdens de bouwfase

doorgaand

- de onderstaven kunnen in sterkteberekening van de onderwapening (wapening van de plaat) worden betrokken

doorgaand

- de tralieligger garandeert een goede koppeling tussen de breedplaatvloer en het op te storten beton; door het opnemen van schuifkrachten wordt de verbinding verzekerd tussen de breedplaten en het in het werk gestorte beton

doorgaand en plaatselijk

- de tralieligger fungeert als ondersteuning van de (bijleg)bovenwapening

doorgaand en plaatselijk


breedplaatvloer met doorgaande vakwerkliggers;
klik voor groter:


tekening van het inwendige van een breedplaat;
klik voor groter (van nieuwpoort prefab beton):


tralieligger bij een breedplaat met hoogte tralieligger, dekking onderzijde, onderstaaf, bovenstaaf, diagonaal; boven de streepjeslijn het in het werk opgestorte beton;
klik voor de volledige afbeelding! (de hoop pekso): 


opbouw breedplaatvloer met schildikte, tralieligger, druklaag (drukzone), cementdekvloer, constructieve hoogte en totale vloerhoogte:


detail van een tralieligger in een breedplaat (de hoop pekso):


De tralieliggers dienen te voldoen aan de norm NVN 6725 Vrijdragende systeemvloeren van vooraf vervaardigd beton.

Eng. lattice girder (is ook een vakwerkligger)


2. Een tralieligger is een langwerpig rasterwerk van gebogen betonstaal, als hulpwapening en afstandhouder. 


grijze afstandhouder van staal, tralieligger; de grijze dopjes zijn enkelvoudige afstandhouders van gietbeton (max frank):


3. Een tralieligger is een platte stalen of aluminium vakwerkligger. Deze platte tralieliggers worden toegepast bij de steigerbouw en bij podiumondersteuning, om een goede overspanning mogelijk te maken bij een niet te zware belasting.


platte tralieligger als ondersteuning voor een podium (layher):


platte tralieligger als onderdeel van de steiger (layher):


Documentatie
- Tralieliggers, het systeem voor steigers (van Layher)

Eng. lattice girder