home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


touwtracering, tracering met touw, touwvenster

 

touwtracering

Ook, niet geheel terecht: touwvenster. Touwtracering is een vorm van tracering (maaswerk) waarbij een touw van bijvoorbeeld natuursteen een deel van de stijlen vervangt of "vasthoudt". De touwtracering is één geheel met de stijlen waar het omheen is geslagen. Het gebeeldhouwde touw kan een knoop uitbeelden of er visueel omheen zijn gewonden, of beide.
De bedoeling van deze uitzonderlijke tracering is niet duidelijk. Het touw staat symbool voor de verbondenheid (soms voor éénwording), maar ook voor het gebonden zijn waar het touw dus juist een beperking aangeeft. De knoop staat symbool voor eenheid. Het gebeeldhouwde touw als onderdeel van de tracering kan een symbolische waarde hebben, maar het schijnt dat de beeldhouwer soms de vrijheid had het beeldhouwwerk zelf in te vullen, waardoor het touw louter als kunstuiting gezien kan worden.

Een fraai voorbeeld, dat alle restauraties heeft doorstaan, is de touwtracering van een venster bij het pandhof van de Dom in Utrecht. De twee buitenste "touwen" lijken functioneel niet noodzakelijk; zij houden de stijlen uitsluitend "vast". Het middelste touw komt echt in de plaats van een stijl (regel); door de opening tussen de stijlen links en rechts verbindt dat touw die stijlen én vervangt daarmee een deel van de tracering.

touwtracering bij een venster van het pandhof van de dom in utrecht (copyright dig keur, vademecum de late middeleeuwen, uitgeverij profiel):


detail van de foto boven (copyright dig keur):


Zie ook flamboyantstijl, vorktracering.

Eng. tracery with ropes?