home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


stromend water centrale

 

stromend water centrale, waterstroming centraleriviercentrale, stromend water riviercentrale, zeecentrale, "windmolen onder water"

Een stromend water centrale (waterstroming centrale, riviercentrale, zeecentrale) maakt gebruik van de stroming van het water om turbines aan te drijven die elektriciteit opwekken.
Hoeveel elektrische energie riviercentrales produceren, hangt af van de hoeveelheid water die door de rivier stroomt. Er zijn proeven met bijvoorbeeld 2 MW (2021) maar het potentieel is natuurlijk enorm!
De stromend water rivier- en zeecentrales zijn specifieke vormen van waterkrachtcentrales en leveren als elektriciteitscentrales duidelijk groene stroom.
Vaak wordt dit type centrale ook wel getijdencentrale of getijdenturbine genoemd, omdat de getijden een grote rol spelen bij de snelheid waarmee zeewater stroomt. Bij voorkeur plaatst men deze centrale in een gebied waar door de getijdenwerking veel stroming is.

Voordelen stromend water centrale
- Stroming is er in zeer veel grote rivieren en in zeen vrijwel altijd. Onuitputtelijke bron en door de gigantische hoeveelheid zeewater (en rivierwater) een enorm potentieel.
- Te combineren met windenergie en met pv-panelen op zee?

Nadelen stromend water centrale 
- Sommige rivieren hebben vrijwel geen watervoorraad die schommelingen door regen, droogte en smeltwater opvangt. Stromen water centrales kunnen dus alleen toegepast worden op zee of in rivieren die altijd veel water bevatten en waar altijd een redelijke stroming is.
- De stroming moet redelijk zijn. Zonder stroming geen stroom.


stromend water centrale, getijdencentrale, principe, model o2; klik voor groter (orbital marine):


stromend water centrale, getijdencentrale, model o2 op weg naar zijn ligplaats in de schotse zee; klik voor groter (orbital marine):


stromend water centrale, getijdencentrale, getijdenturbine, mct tidal turbines (mct engineering): 


een miniatuur stromend water centrale voor in een riviertje; de stroming van het water laat een waterrad draaien waarmee stroom wordt opgewekt:


Verg. getijdencentrale, spaarbekkencentrale (stuwmeer), golfslagcentrale.