home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


stromend water centrale

 

stromend water centrale, waterstroming centraleriviercentrale, stromend water riviercentrale, zeecentrale, "windmolen onder water"

Een stromend water centrale (waterstroming centrale, riviercenrale, zeecentrale) maakt gebruik van de stroming van het water om turbines aan te drijven die elektriciteit opwekken.
Hoeveel elektrische energie riviercentrales produceren, hangt af van de hoeveelheid water die door de rivier stroomt.
De stromend water rivier- en zeecentrales zijn specifieke vormen van waterkrachtcentrales en leveren als elektriciteitscentrales duidelijk groene stroom.

Voordelen stromend water centrale
- Stroming is er in zeer veel grote rivieren en in zeeŽn vrijwel altijd. Onuitputtelijke bron.

Nadelen stromend water centrale 
- Stromend water centrales hebben vrijwel geen watervoorraad die schommelingen door regen, droogte en smeltwater opvangt en kunnen dus alleen toegepast worden in rivieren die altijd veel water bevatten en waar altijd een redelijke stroming is.
- De stroming moet redelijk zijn. Zonder stroming geen stroom.

Opmerkingen
- De "zeecentrale" SeaGen van Sea Generation Ltd. maakt gebruik van de stroming van zeewater. De centrale van de afbeeldingen hieronder levert 1,2 MW (geÔnstalleerd april 2008). Ook hierbij spelen de getijden met snelle waterstromen uiteraard een belangrijke rol.
- Een aardig (privť)generatortje is de Hydrocat, die als een bootje (een kleine catamaran) in het water ligt en door het draaien van een waterrad stroom op kan wekken. Het apparaat zal niet veel stroom leveren, maar waarschijnlijk is dit ook meer "for fun". 


principe riviercentrale, zeecentrale, wieken onder zee:


Verg. getijdencentrale, spaarbekkencentrale (stuwmeer), golfslagcentrale.