home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


stofdorpel, entre-porte

 

stofdorpel

Ook: entre-porte. Een stofdorpel is een dorpel (drempel) van binnendeuren. De stofdorpel dient als handige afsluiting van de vloerbedekkingen van de verschillende ruimten. Meestal is deze dorpel van beuken vervaardigd. Beuken beschadigt niet snel, is goed te zagen en verder te behandelen. Bij badkamer en toilet wordt meestal een natuurstenen of kunststenen (composiet) stofdorpel aangebracht, hoewel hardhout ook mogelijk zou zijn. 

De stofdorpel is bijna altijd hol omdat de aansluiting tussen ruimten vaak niet goed vlak is en op deze manier het contactvlak zo klein mogelijk is, terwijl er toch voldoende steun is om op de drempel te stappen (hoewel men lange tijd geleden niet geacht werd op de drempel te stappen maar eroverheen). Vroeger werd nog wel eens gezegd dat de brede sponning ook was om eventueel "werken" van het hout op te vangen maar daar is de dorpel eigenlijk te hoog voor en de sponning relatief te klein.
De holte van de stofdorpel wordt wel een kloostersponning genoemd.

Wanneer de woning geen stofdorpels heeft of verzonken stofdorpels om toch een overgang te hebben tussen de ene en de andere ruimte, is deze ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of zich met een invalidenwagen voortbewegen. Toch e.d. onder deur door kunnen vermeden worden door toepassen van een valdorpel


beuken stofdorpel (homing xl):


stofdorpel van hardsteen bij een toilet, vr en na verlagen:


De maat van de stofdorpel is vaak ca. 23 mm hoog, ca. 90 mm breed en 950 mm lang.

Eng. lower sill 
(dorpel of drempel binnenshuis wordt vaak ook genoemd: threshold; de drempel naar buiten heeft vaak: doorstep, threshold; red.)