home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


steiger

 

steiger

Steiger heeft meer betekenissen:


1. Een steiger is een bouwstelling, stellage voor een werk in aanbouw, geplaatst naar gelang dit hoger wordt opgetrokken of wordt gerepareerd. In veel gevallen is men verplicht van een steiger gebruik te maken, ook bijvoorbeeld bij het schilderen van kozijnen. Vrijwel uitsluitend worden nog aluminium steigers gebruikt, i.v.m. het relatief geringe gewicht.

Er zijn diverse soorten steigers:
- staande steiger, ook gevelsteiger genoemd, de steiger rust met staanders op de grond (meestal op planken of een andere harde bedekking van de grond)
- rolsteiger, een verrijdbare steiger, de wielen staan op de grond, meestal op tegels o.d.; werkhoogte tot maximaal ca. 10 m
- vouwsteiger, een lagere steiger die gevouwen kan worden (vaak met wielen dus tevens een rolsteiger)
- raamsteiger, een steiger die aan/in het raam wordt bevestigd, bijvoorbeeld voor lateien leggen, vensterbanken repareren, kozijnen schilderen e.d.
- vliegende steiger, een vroeger toegepaste steiger waarbij geen staanders worden gebruikt (vergelijkbaar met de raamsteiger)
- speciale typen steigers zoals de dakkapelsteiger en de schoorsteensteiger, het bovendeel maakt de steiger specifiek toepasbaar voor bijvoorbeeld dakkapellen en schoorstenen of schuine daken.

Om het naar beneden vallen van mensen en gereedschap of ander materiaal van de steiger te beperken, worden steigernetten toegepast. Wanneer de gehele steiger is afgedekt met een fijnmazig steigernet zal dat ook het metselwerk redelijk vochtvrij houden, wat uitbloeiingen tegen kan gaan. Op het steigernet kan bij restauraties een afbeelding gedrukt worden met de nieuwe situatie.

Het A-blad Hellende Daken heeft een hoofdstuk over "Steigers en dakrandbeveiliging".


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

staande steiger (custers steigers):


staande steiger (klijnstra steigerbouw):


staande steiger van hout, boek meester-metselaars van nicola coldstream (afb. bildarchiv preussischer kulturbesitz, berlijn):


rolsteiger, werkhoogte tot 10 m (custers steigers):


vouwsteiger (altrex, productwereld):


vouwsteiger, opgevouwen (altrex, productwereld):


raamsteiger (custers steigers):


raamsteiger, mogelijke bevestiging (custers steigers):


vliegende steiger zonder staanders (boek "inleiding in de bouwhistorie" van ronald stenvert en gabri van tussenbroek (uitgever matrijs), afbeelding dick de roon):


dakkapelsteiger (custers steigers):


schoorsteensteiger (custers steigers):


een voorbeeld van toepassing van een steigernet (renodijk geveltechniek):


steigernet met opdruk van "hoe het gaat worden";
klik voor groter (foto joostdevree):


een stervormige bevestiging van een staande steiger layher (renodijk geveltechniek)


Documentatie
- Montage en gebruikshandleiding Layher gevelsteiger (van Verhoog Steigerverhuur)

Zie ook steigergat (kortelinggat).
Verg. klimbekisting.
Eng. scaffold, staging; steigermateriaal, steigerbouw is scaffolding


2. Een steiger is een aanleg- of landingsplaats bij/op het water: een reeks geschoorde jukken die een plankier boven het water dragen en van wrijfhouten (tegen aanvaring) zijn voorzien.
Er is ook een modulair systeem om steigers te maken, de Jetty: "De basis voor het modulaire systeem bestaat uit betonnen elementen van 5 bij 2,5 meter en 10 bij 2,5 meter, leverbaar als drijvende steiger of als steigerdeel op palen. Onderling zijn de elementen eindeloos te combineren. Met inrichtingselementen als plantenbakken, banken, aanmeervoorzieningen en lage schermen is de steiger vervolgens op een veelheid aan gebruiksmogelijkheden in te richten." 


aanlegsteiger of landingssteiger:


de modulaire steiger
jetty van ipv delft en de boer & de groot civiele werken:

Eng. landing stage, jetty, pier