home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


spouwanker

 

spouwanker

Ook, soms: spouwhaak. Een spouwanker is meestal een verzinkt stalen anker, dat het binnen- en buitenspouwblad met elkaar verbindt. 
I.v.m. de toch vaak vochtige omgeving in een spouwmuur wordt aangeraden een spouwanker van rvs toe te passen i.p.v. verzinkt staal, zeker in gebieden die bij de zee liggen of in een industrieel gebied. 
Een spouwanker moet goed hechten aan zowel binnen- als buitenblad (het "verankert" de bladen aan elkaar); daartoe heeft een spouwanker meestal geribbelde uiteinden
Volgens NEN-EN 845-1 "Specificaties voor nevenproducten voor steenconstructies" moet een spouwanker minimaal 40 mm in het buitenspouwblad verankerd zijn om zijn constructieve functie te vervullen.
Een spouwanker mag geen vocht van het buitenblad naar isolatie of binnenblad transporteren, om een natte koudebrug te vermijden; daarom moet het spouwanker iets naar beneden hellen in de richting van het buitenblad. (Soms is het anker "geribbeld" waardoor vermoedelijk eventueel water naar beneden valt voordat het vanuit het buitenblad het binnenblad kan bereiken.)
Spouwankers hebben vaak een afstandhouder waardoor het isolatiemateriaal tegen het binnenblad wordt gedrukt en geen vochtbrug/koudebrug kan vormen.
Een spouwanker kan ook uit losse delen bestaan die via een tussenelement voor akoestische isolatie zorgen.

Bedenk wel dat het veiliger is wanneer de spouwankers pas worden aangebracht wanneer de te metselen laag wordt gelegd (of paar lagen worden gelegd), omdat het toch uit de muur stekende punten zijn.

Er zijn verschillende soorten spouwankers, toe te passen in verschillende situaties: 
prikspouwanker, prefab-lijmspouwanker, UNI-L-spouwanker, UNI-HSB(boor)spouwanker, UNI-boorspouwanker, UNI-slagspouwanker, UNI-Flexplug, kopgevelanker, UNI-CB-spouwanker, UNI-prefab-spouwanker. 


spouwanker van voeg binnenblad naar voeg buitenblad, links met een afstandhouder of "isolatieschotel" (mavotrans):


spouwhaak, spouwanker met haak voor een nog betere hechting tussen binnen- en buitenblad; afbeelding zicht van boven;
klik voor groter (bam wonen):


wanneer vocht op het spouwanker komt, dient dit naar het buitenblad geleid te worden; een iets schuin naar beneden gericht anker is een handige manier om dit te bereiken (weber-beamix):


gesneuvelde gevel, groningen, stormschade 5 juli 2023; wellicht onvoldoende spouwankers aangebracht?;
klik voor groter (copyright patrick wind, 112groningen):


spouwanker met akoestische isolatie (wienerberger):


na het boren van een gat in het isolatiemateriaal en het binnenspouwblad wordt het spouwanker met afstandhouder van een (hier groene) stevige kunststof hoes voorzien waardoor met de hamer het spouwanker in het gat geslagen kan worden;
klik voor een youtube-filmpje over de verwerking van hardschuim spouwisolatie (kingspan):


Documentatie
- Brochure over verwerking van spouwankers (wanneer welke toe te passen) (van Gebr. Bodegraven)

- Youtube-filmpje: Eenvoudig verwerken van hardschuim spouwmuurisolatie (van Kingspan)

Meer voorbeelden, ook met afstandhouders in de spouwmuur.

Verg. glijanker, muuranker.

Eng. wall tie, cavity tie