home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


splijtsteen, afzettingsgesteente, sedimentsgesteente

 

splijtsteen

1. Splijtsteen is een sedimentgesteente (afzettingsgesteente), bijvoorbeeld kwartsiet en leisteen. Dit gesteente ontstaat doordat zand of klei door druk en temperatuurverschillen gedurende zeer lange tijd worden samengeperst in lagen. Door de natuurlijk gevormde lagenstructuur is de steen splijtbaar

Leisteen heeft altijd een ruw oppervlak, doordat de blokken alleen maar gespleten kunnen worden. Het materiaal heeft door dit splijten ook nooit n en dezelfde dikte. 
Kwartsiet
is een metamorfe van zandsteen, een sedimentgesteente; na het smelten en stollen wordt het zandsteen kwarts en heeft een goede slijtvastheid.Afbeelding Aris Natuursteen.

Zie ook geologische begrippen.


2. Splijtsteen is ook de benaming voor de gebakken steen die later gespleten wordt waardoor twee stenen ontstaan: na het strengpersen, drogen, bakken en eventueel glazuren worden ze van elkaar gespleten. Het resultaat is twee bakstenen op halve breedte. 
Splijtstenen worden toegepast als klamplaag in gevels of gevelstrippen en eventueel verwerkt tot (geprefabriceerde) gevelpanelen.