home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


slijtlaag, instrooien

 

slijtlaag

Slijtlaag heeft meer betekenissen:


1. Een slijtlaag is een extra laag op industriŽle vloeren, bruggen e.d. om onder de meeste weersomstandigheden uitglijden te vermijden. Meestal zal tegen slippen een instrooimateriaal worden toegepast. Instrooimateriaal voor een brugdek kan bijvoorbeeld gebroken grind zijn (4-8 mm of 8-11 mm afhankelijk van de laag waarin het "gestrooid" wordt). 

"HIM levert voor bruggen, op- en afritten, parkeerterreinen en parkeergarages een slijtvaste, lichtgewicht, antislip oersterke slijtlaag die kan worden aangebracht op staal, beton en hout. De slijtlaag is zeer flexibel, heeft een grote buig- en treksterkte, is waterdicht en bestand tegen o.a. benzine en oliŽn, verschillende alifatische koolwaterstoffen, dooizouten, reinigingsmiddelen. Himgrip NT kan worden ingestrooid met aggregaat in verschillende gradaties en kleuren."

Deze slijtlaag zal ook het slijten van de eigenlijke vloer tegengaan, maar dat is in dit geval meestal geen primair doel.


slijtlaag op een brug (doelbeelden):


slijtlaag op een brug (jervin's bouwchemie):


antislip-strip van glasvezelversterkt polyester, bestand tegen water en verrotting, met afgeschuinde kanten en met voorgeboorde gaten voor bevestiging met de bijgeleverde rvs schroeven; in verschillende maten verkrijgbaar (storax):


aanbrengen van een slijtlaag (sbo andelst):


Zie ook kif (grind), en HIM voor industriŽle vloeren, decoratieve kunststof-vloeren, vloercoatings en slijtlagen.
Zie eventueel antislipwaarde.

Eng. wearing course


2. Een slijtlaag is een laag die het slijten (afschuren en afbrokkelen e.d.) tegengaat. Bij een vinylvloer is de transparante PVC-laag de slijtlaag over de soepele PVC-onderlaag. Bij parket is het een beschermende vloeistof (foto hieronder).


slijtlaag, extra laag bij parket, tegen slijten, permadur (mermans-schrijnwerk):


Zie eventueel PEI-waarde (weerstand tegen slijtage).

Eng. wear-resistant layer; duurzame slijtlaag is durable wear-resistant layer