home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


schoorsteenplaat

 

schoorsteenplaat

1. Een schoorsteenplaat is een meestal enigszins aflopende betonnen of natuurstenen afdekplaat voor schoorstenen. Deze "bovenplaat" van een schoorsteen gaat het indringen van hemelwater in het metselwerk van de schoorsteen tegen. De schoorsteenplaat kan naar één of naar meer zijden afwateren. De plaat dient afgestemd te worden op de maat van de schoorsteen. Schoorsteenplaten zijn meestal maatwerk.

In de schoorsteenplaat kunnen uitsparingen zijn aangebracht voor de schoorsteenpotten (uitlopers van het schoorsteenkanaal), maar de plaat kan zonder uitsparingen in de plaat zelf toegepast worden als afdekplaat van een schoorsteenkanaal van een open haard. Let bij de uitsparingen op de maat van de schoorsteenpot en kraaienkap.

Er zijn verschillende soorten schoorsteenplaten, o.m.:
- schoorsteenplaat met enige overstek (overkraging) waardoor het hemelwater dat van de plaat afloopt niet onmiddellijk bij het metselwerk van de schoorsteen komt (bij voorkeur met een waterhol); bij de plaat zonder uitsparingen zal de regen minder kans hebben in het schoorsteenkanaal te treden
- schoorsteenplaat met sierrand: (a) met mogelijkheid aan de rand een rollaag uit te voeren van dezelfde baksteen als de schoorsteen waardoor de betonnen plaat minder zichtbaar is (b) een betonnen sierrand waardoor de schoorsteenrand fraaier oogt.


schoorsteenplaten als bovenplaat (afdekplaat) en onderplaat (vebo beton & staal):


schoorsteenplaat uitkragend en met sierrand (heblad afdekplaten):


voorbeeldje van een bovenplaat schoorsteenplaat met twee uitsparingen voor de schoorsteenpotjes (via tekengereedschap van heblad afdekplaten):


schoorsteenplaten afwaterend aan één of meer zijden, schoorsteenkap aan één zijde afwaterend, bovenplaat met sierranden (
klik op afbeelding voor brochure; vebo beton & staal):


sparing ten behoeve van schoorsteenpot (vebo beton & staal):


schoorsteenplaat, arduin, met één uitsparing (klik op de afbeelding voor de plaat zelf; breti steenhouwer/natuursteen):


schoorsteenplaat, basalt, voor open haard (hawknatuursteen):


Leveranciers van schoorsteenplaten zijn o.m.:
- HeBlad maatwerk betonnen schoorsteenplaten, uiteraard ook passend bij de prefab schoorstenen
- Vebo maatwerk betonnen schoorsteenplaten (afdekplaten)
- Breti natuursteen schoorsteenplaten
- HawkNatuursteen natuursteen schoorsteenplaten.

Verg. schoorsteenkap.


2. De schoorsteenplaat kan ook toegepast worden als betonnen onderplaat van de "zichtbare" schoorsteen en dient als basis voor het metselen van de schoorsteen. Bij de onderplaat is hier is uiteraard geen overstek mogelijk; de maat van de onderplaat is de schoorsteenmaat. 


schoorsteenplaten als bovenplaat (afdekplaat) en onderplaat (vebo beton & staal):