home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


roosvenster, rayonnant, rond venster voorzien van maaswerk

 

roosvenster

Ook: rayonnant. Een roosvenster is, oorspronkelijk uit de gotische bouwkunst, een rond venster voorzien van straalsgewijs maaswerk in de vorm van rozetten, drie- of vierpas e.d. Het gotische roosvenster is te zien als een serie brede stralen vanuit het middelpunt die eindigen in een soort spitsbogen
Later wordt het roosvenster in kleine vorm ook toegepast in gevels van woonhuizen en boerderijen.

Roosvenster van de Notre Dame in Parijs (rond 1250): 
God werkt in het innerlijk van iedereen (Thomas van Aquino; uit: Marion en Werner Küstenmacher, Energie en kracht door mandala's)
Het grote thema van de gotische roosvensters is de geboorte van het licht uit het donker. Met een schittering die wij anders alleen van edelstenen kennen, breken de kleuren stralend vanuit het donker door en openbaren ze hun innerlijk licht.
Roosvensters vertellen het geheim, hoe je te midden van duisternis geheel van binnen uit kunt leven en stralen.
Bij ieder mens zit in het diepste van zijn ziel deze geheimzinnige kracht, die hem kan laten stralen; in alle donkere fasen van het leven wordt dit licht niet gedoofd. Kan het doorbreken, dan ervaar je een wedergeboorte en genade.


roosvenster notre dame, parijs:


hedendaagse variant van een roosvenster bestaande uit glas-in-lood ramen; biomakerij bij abdij onze lieve vrouw van koningshoeven, berkel-enschot (koningshoeven):


Andere voorbeeldenVerg. radvenster.
Zie eventueel vele soorten vensters.

Eng. rose window, rosette