home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


rift gezaagd

 

rift gezaagd

Rift gezaagd is zuiver kwartiersgezaagd dennenhout, d.w.z. dennenhout dat loodrecht op de jaarringen is gezaagd, dus door de as (het hart) van de boomstam. De grenen planken zijn hierdoor meer slijtvast en krimpen minder in de breedte. 

De term rift gezaagd hout wordt eigenlijk uitsluitend gebruikt bij dennenhout (grenen, grenenhout); in het algemeen wordt deze methode van zagen zuiver kwartiers zagen of radiaal zagen genoemd. Overigens lijkt de term "rift gezaagd"ook te worden toegepast voor niet-grenen, zoals ook "rift sawn" in Engelstalige landen voor allerlei soorten hout wordt gebruikt. 

"Rift gezaagd hout is hout waarvan de inwendige hoek van de groeiringen ten opzichte van de breedte van het hout 90º ± 30º is" (bij toepassing van Oregon Pine in een onderdeel van Beoordelingsrichtlijn BRL0803 die geldt voor houten buitendeuren).

Delaminatie van het hout bij de jaarringen (verschil vroeg en laat hout, ringscheur, "raising grain") komt bij zuiver kwartiergezaagd hout minder vaak voor.


rift gezaagd:


verschillende manieren van zagen:
dosse, "vals kwartiers" en "zuiver kwartiers" gezaagd; klik voor groter:


verschillende manieren van zagen: dosse, "vals kwartiers" en "zuiver kwartiers" gezaagd; klik voor groter (preverco):


De term rift is afkomstig van het Engelse rift (spleet, scheur), uit het Deense rift (scheur).

Zie kwartiers gezaagd dat veel lijkt op rift gezaagd hout en ook dosse gezaagd dat evenwijdig aan de jaarringen wordt gezaagd.
Zie ook werken van hout.

Eng. rift sawn