home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


potstal

 

potstal

Een potstal is een stal waarin het vee vrij kan rondlopen en de mest wordt opgepot (opgespaard): de koeien of varkens staan op stro en laten daarin hun uitwerpselen vallen. Om dit mengsel niet te vochtig te laten worden, wordt regelmatig  op de wat aangestampte laag nieuw stro geworpen. De laag met stro en mest wordt zodoende steeds hoger, totdat het niet meer hygiënisch is; dan wordt de mest-stro-laag als bemesting uitgestrooid over het land. 

Deze methode werkt natuurlijk niet bij de enorme hoeveelheid vee die boeren tegenwoordig hebben. Een potstal vind je in Nederland dus uitsluitend nog bij kleine boeren, vaak biologisch ingesteld. Het is duidelijk dat een potstal ook voor het dierenwelzijn gunstiger lijkt; niet ideaal misschien, welk varkentje wil zich niet in de modder wentelen? (Zie ook de foto's en de Australische brochure over potstallen voor varkens; hier ook voor grotere aantallen vee geschikt gemaakt.)

In streken waar ander droog afval van gewassen is, worden soms pindadoppen e.d. als bodembedekker toegepast. Pindadoppen hebben het voordeel dat zij veel vocht opnemen en niet zo stoffig zijn als bijvoorbeeld stro.


potstal voor varkens; de nieuwe balen stro staan al klaar;
klik voor groter (nsw government):


veel potstallen voor veel vee
; klik voor groter (nsw government):


Documentatie

- Primefacts: Deep-litter housing for pigs (van NSW Government).

Met dank aan Cultureel Erfgoed en C. Schotte (Pijnacker-Noordorp).

Eng. deep-litter shed, deap-litter housing (DLH)