home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


plafondhanger

 

plafondhanger

Plafondhangers zijn de bevestigingen van een systeemplafond aan het bestaande plafond (bouwplafond, "onderzijde verdiepingvloer"). Een systeemplafond is dus een speciaal soort verlaagd plafond.
Plafondhangers zijn er in vele systemen, o.m. afhankelijk van het bestaande plafond en het gewenste verlaagde plafond. De afbeelding toont een hanger voor een bestaand betonnen of steenachtig plafond (a) en een variant voor een bestaand plafond met houten balken (b).

Systeemplafonds worden toegepast in o.m. horeca, kantoren, sportzalen, winkels, zorginstellingen.
Er bestaan veel soorten systeemplafonds. Meestal wordt gekozen voor een systeemplafond i.v.m. geluidsisolatie (geluidsisolatie van de verdieping erboven maar vooral als demper van het geluid in de ruimte zelf). Systeemplafonds behoren brandwerend te worden uitgevoerd.


plafondhanger;
klik voor groter (gyproc):


een detailopname van de ruimte voor de plafondhanger bij een akoestisch systeemplafond sonar van rockfon:


Het woord plafond is ontleend aan het Franse plafond, eerder platfons (horizontaal vlak onder de verdiepingsvloer of het dak), gevormd uit plat (vlak); de 20e-eeuwse figuurlijke betekenis "maximum" is mogelijk opnieuw ontleend aan het Frans; bron Etymologiebank.

Zie ook noniushanger.
Zie o.m. Systeemplafonds, Gyproc en Rockfon.

Eng. ceiling hanger; verlaagd plafond is drop ceiling, dropped ceiling; plafonddrager als "hoofdligger" van een systeemplafond is main runner