home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


pilotis, piloti

 

pilotis

Enkelvoud: piloti. Pilotis is de benaming van de pijlers die gebouwen verheffen van de grond en eventueel het verkeer of het landschap eronder gewoon door laten lopen. De pilotis (kolommen, pijlers) zijn in de moderne bouw vaak van gewapend beton.
"Pilotis fungeren als dragers voor het gehele gebouw. Omdat bij skeletbouw de muren geen dragende functie meer hebben zijn de kamers niet meer zo gevoelig voor optrekkend vocht en kunnen er grote ramen zijn die veel licht het huis in brengen en goede ventilatie mogelijk maken." De ruimte onder het gebouw schept architectonisch een open ruimte, maar kan ook bijvoorbeeld gebruikt worden om te parkeren.
In de moderne bouw is vaak is een deel van het gebouw voorzien van pilotis, waardoor de ingang e.d. op de begane grond gemakkelijk bereikbaar zijn.
In onder meer oosterse culturen worden al heel lang houten pilotis toegepast, vooral boven water. Een vroeg voorbeeld van betonnen pilotis wordt door Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret) gebruikt voor zijn dom-ino-huis en bij zijn Villa Savoy uit 1929.


villa savoye, met pilotis van gewapend beton en met bandvensters, corbusier 1929;
klik voor groter:


een ontwerptekening van een woning met pilotis;
klik voor groter (rapson greenbelt van wieler):


De term pilotis is waarschijnlijk afgeleid van het Franse pilot (paal, heipaal; ook: loodswezen,besturen van een vliegtuig) en is daarmee te beschouwen als heipalen die boven de grond uitsteken.

Eng. pilotis (columns, piers, posts, pillars)