home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


peristyle, peristasis

 

peristyle

Ook: peristylium, peristiel; bij een tempel: ook peristasis, peristase. Het peristyle is een zuilengalerij rond een binnenhof (atrium) van een gebouw, bijvoorbeeld een thermen, villa, stadswoning (domus) of ander woongebouw. Ook de binnenhof binnen een zuilengalerij wordt peristyle genoemd. Soms bestaat een deel van de zuilen uit halfzuilen (pilasters), bijvoorbeeld als ze door gebrek aan ruimte tegen een muur staan.
Het peristyle was het middelpunt van ontspanning, koel in de zomer, afgesloten van de wegen. Aan het peristilium lagen bijvoorbeeld eetkamers en ontvangstkamers voor de gasten. 
Peristylen zijn voorbeelden van colonnades.
Plinius de Oudere geeft de zuilengalerij op een verheven podium bij het graf van Mausolus de naam pteron; normaal gesproken staat een zuilengalerij op een stylobaat (bij oude Griekse tempels) of op een laag podium (bij Romeinse tempels).


klik op de afbeeldingen voor groter


huis van vetti, pompeď:


De term peristyle is afkomstig van het Griekse peristylon (zuilengang) van het Griekse peri (rond, rondom) en stulos (zuil); in het Latijn is het peristylium; bron Etymologiebank.
De termen pteron en pteryx zijn Grieks voor vleugel; denk aan de archeopterix, een lang geleden uitgestorven vogel, en pterodactylus, een uitgestorven gevleugeld reptiel met "vingervleugels" (het Griekse dactulos is vinger).

Afbeeldingen Library of Congress, Prints and Photographs Division en Classical Studies of the University of Arkansas. 

Trefwoorden zijn o.m.:
peristyle, peristylium, peristasis, peristase, zuilengalerij, romeinen, romeins huis, romeinse villa, kolommen, zuilen, zuilengang, chillen, binnentuin, cour, peristilium, colonnade.

Eng. peristyle