home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


perilex

 

perilex

Perilex is de naam van een type elektrische aansluiting (stekkersysteem, stopcontact) speciaal voor krachtstroom (bedrijven) en voor kookgroepen met keramische kookplaten of inductiekookplaten (consumenten). 
Elektriciteitscentrales wekken stroom op met drie fasen (L1, L2 en L3) en nul, dit wordt krachtstroom genoemd. Woonhuizen worden meestal om en om op één van de fasen en nul aangesloten (230V).Voor de meeste bedrijven is 380V (400V) nodig omdat 230V niet toereikend is en deze worden aangesloten op de driefase-aansluiting. Voor de meeste woonhuizen voldoet "gewoon" 230V: éénfase-aansluiting. 
Echter, bij elektrisch koken met vier pitten is een aparte zgn. kookgroep vereist omdat er veel stroom wordt gebruikt bij het koken. Deze groep bestaat uit twee gekoppelde 230V/16A automaten, waar vandaan vijf draden naar een perilex wandcontactdoos gaan. De bedrading is: twee maal fase (bruin), twee maal nul (blauw) en één aarde (geel/groen). Zelden is in woonhuizen 380V nodig om elektrisch te koken. Een al bestaande aansluiting met 380V kan het beste gehandhaafd blijven omdat die situatie wat meer mogelijkheden geeft. Als voor de kookgroep 2(automaten)*230(Volt)*16(Ampère) dus ca. 7,4 kW voldoende is, dan is geen krachtstroom nodig. Per automaat ("zekering") kan 230*16 dus 3680W afgenomen worden. 
Een voorbeeld van een kookgroep van 2 keer 230V: groep 1 (1500W + 1000W) en groep 2 (500W + 2500W).
Voor bijvoorbeeld een oven kan een aparte groep van 230V gebruikt worden of ook een kookgroep. Ivm. het totale stroomverbruik van kookgroep, oven, magnetron, wasmachine, wasdroger, vaatwasser, boiler e.d. kan het wellicht handig zijn om de 16A of 25A hoofdzekering om te laten zetten naar 35A. Dit dient te worden aangevraagd bij het elektriciteitsbedrijf omdat er wellicht een kabel bijgetrokken moet worden (dit is echter meestal niet het geval). Bedenk bij het totale stroomverbruik wel dat het om gelijktijdig gebruik van de apparaten gaat.
Wanneer het brede platte aardingsplaatje van de perilex-steker/contactdoos "horizontaal" staat (zoals op de foto) is het een 16A-aansluiting, wanneer het "verticaal" staat is het een 25A aansluiting.
Omdat er veel misverstand en onduidelijkheid is, moet een perilex-aansluiting altijd door een erkende installateur uitgevoerd worden. Mocht men het zelf willen doen bij een elektrische kookplaat en sprake zijn van 230V, controleer dan eerst of in de wandcontactdoos (wcd) op de polen N en L1 230V staat en dito op de polen L2 en L3.
Ook bij gebruik van sommige ventilatoren wordt perilex toegepast en worden de draden L1, L2 en L3 gebruikt om de snelheid te regelen.Met dank aan o.m. Klusidee.