home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


paddenstoelkolom, paddestoelkolom

 

paddenstoelkolom

Een paddenstoelkolom of paddestoelkolom is een kolom met bovenaan een kegelvormige of veelhoekige verbreding waardoor het bovenste deel van de kolom met de poer op een paddenstoel lijkt. De poer is hier te vergelijken met een kapiteel. De paddenstoelkolom is vervaardigd uit gewapend beton. De kolomkop ("hoed") van de paddenstoel kan meegestort worden in de betonstort van de vloer.
Bij een volledig rechte kolom kan de vloer erboven "ponsen", d.w.z. de krachten van en op de vloer kunnen er voor zorgen dat de eronder staande kolom door de vloer slaat (stanst). Het meestal taps toelopende kapiteel van de paddenstoelkolom voorkomt het door de vloer ponsen.

De (beton)vloer van een door paddestoelkolommen ondersteunde ruimte wordt een paddenstoelvloer genoemd (de vloer rust op de paddenstoelkolommen).


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

paddenstoelkolommen bij de van nelle fabriek:


paddenstoelkolommen pakhuis afrika, amsterdam:


twee verschillende vormen van een paddenstoelkolom (minnesota historical society):


kop van de paddenstoelkolom van de bruynzeelfabriek (zaans industrieel erfgoed):


kolomkop tijdens vervaardigen paddenstoelvloer bruynzeelfabriek (bron gemeentearchief zaanstad, zaans industrieel erfgoed):


paddenstoelkolommen in bedrijfshal 8 van de bruynzeelfabriek (bron 50 jaar bruynzeel 1897-1947, zaans industrieel erfgoed):


Met betrekking tot de spelling: het Groene Boekje keurt uitsluitend paddenstoel goed, maar het Witte Boekje acht zowel paddestoel als paddenstoel correct.

Eng. mushroom column