home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


opvijzelen

 

opvijzelen

Opvijzelen is het langzaam omhoog brengen van een object of constructie (zie ook vijzelen). 
Voorbeeld:
Een woning in Nieuw-Vennep was gefundeerd op prefab betonpalen waarvan er één of twee stuks waarschijnlijk in een minder goede laag geplaatst waren. Daardoor moest die één jaar oude hoekwoning ca. tien centimeter opgevijzeld worden. De door Walinco voor het vijzelwerk nieuw gemaakte stalen buispalen zijn veiligheidshalve enige meters dieper geslagen. Tussen muur en vijzel kan een stalen of betonnen plaat of balk geplaatst worden. Minivijzel en stalen balk worden daarna omstort met beton.


opvijzelen van een woning (walinco):


vroeger werd opgevijzeld met houten materiaal (ook de schroefdraad van de vijzel is van hout): 
het opvijzelen van een vakwerkgevel met een reeks "bauschrauben" of "hausschrauben" om een rotte funderingsbalk te vervangen (museumdord cloppenburg, uit de gildebrief van ambacht&gereedschap):


Documentatie
- Platte vijzels en minivijzels (van Walinco)

De term opvijzelen is samengesteld uit "op" (omhoog) en "vijzelen". Vijzelen komt van het oude woord vijs (schroef), dat afkomstig is van het Franse vis, middeleeuws Latijnse en Latijnse vitis (wingerdrank, wijnstok, stok; van vieo winden, vlechten); ook het Italiaans heeft hetzelfde woord (vite) voor zowel schroef als wijngaardrank; de gedraaide vorm van de dunne rankjes heeft natuurlijk aanleiding gegeven tot de benaming van het werktuig. Bron "Woorden en uitdrukkingen"(Meijer, 1919, Etymologiebank).

Met dank aan Walinco.

Eng. to jack up